Hlavní obsah

Mluvčí Sněmovny obvinil ČT, že Rusnoka schválně zesílila. Záznam svědčí o opaku

Novinky, fia
Praha

Mluvčí Sněmovny Roman Žamboch v úterý obvinil pracovníky České televize, že záměrně zvedli úroveň zvukového signálu, aby mohli později medializovat jadrný rozhovor premiéra v demisi Jiřího Rusnoka s jeho kolegy o pohřbu Nelsona Mandely. Z poslechu původního záznamu ale jasně vyplývá, že byl naopak ztlumován. Hlasitost zesílila až média, která jej přebrala.

Původní záznam rozhovoru premiéra Rusnoka bez úpravy zvuku Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Žamboch obvinil mluvčí ČT Alžbětu Plívovou, že nemluví pravdu, když tvrdí, že Česká televize do signálu nijak nezasahovala. Televize podle něj naopak schválně dala Rusnokův „lidově“ vedený rozhovor s ministrem obrany Vlastimilem Pickem a ministrem financí Janem Fischerem nahlas.

„Došlo k naprostému zneužití veřejnoprávnosti od pracovníků České televize, kteří zachytili slabý zvukový signál, získaný z mikrofonů umístěných na řečnickém pultu a vlastními prostředky ho zřejmě později zesílili a ‚vyčistili‘ natolik, že byl srozumitelný. Sami se pak - asi i po určitém váhání - postarali o jeho medializaci,“ osočil pracovníky ČT  v úterním prohlášení Žamboch.

Mluvčí ČT Plívová už před tím na dotaz, jak je možné, že se Rusnokův osobní rozhovor dostal do vysílání, odpověděla, že televize záznam vysílala tak, jak jej obdržela ze Sněmovny, a že není technicky možné, aby zvuk ovlivnila.

Původní záznam naopak někdo ztlumoval

„I pouhým poslechem inkriminovaného záznamu lze snadno zjistit, že s úrovní hlasitosti se hýbalo, a to silně,“ prohlásil Žamboch.

Není ale jasné, který „inkriminovaný“ záznam má Žamboch na mysli. Ten, který byl uveřejněn v médiích, ať už pouze ve zvukové podobě nebo i s obrazem, totiž novináři logicky upravili tak, aby byl pro čtenáře a diváky srozumitelný.

Původní záznam v podobě, v jaké byl odvysílán v noci na sobotu, skutečně svědčí o tom, že se s úrovní hlasitosti hýbalo, ovšem směrem dolů.

V horní části tohoto článku si můžete prohlédnout a poslechnout původní záznam odvysílaný zpravodajským programem ČT24 s neupravenou úrovní audiosignálu. Ze záznamu je patrné, že hlasitost v době rozhovoru zůstává stejná jako před tím, než rozhovor začal a než mohl kdokoliv tušit, jaká slova budou vyřčena. V průběhu záznamu pak hlasitost několikrát klesne. V závěru se s prvními slovy předsedajícího Vojtěcha Filipa (KSČM) úroveň zvuku dramaticky zvýší.

Novinky i ostatní média původní záznam upravily a kolísání hlasitosti vyrovnaly, aby aktérům bylo rozumět.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

V cenzorském pokušení

Ze záznamu vyplývá možnost, že rozhovor skutečně vyslechl některý technický pracovník s rukou na mixážním pultu, který váhal, zda se má pasovat do role cenzora, a úroveň hlasitosti několikrát ztišil. Zda to byl mixážní pult v režii Sněmovny nebo v režii ČT, už asi půjde jen těžko dohledat.

„Sněmovní zvukaři rozhovor neslyšeli a neměli v reálném čase žádnou možnost zasáhnout. Stejně tak, jako ho neslyšel nikdo ani v sále ani u televizních obrazovek místního televizního okruhu v Poslanecké sněmovně,“ tvrdí Žamboch.

„Zvukový signál Česká televize nezpracovává vůbec, je kompletně dodáván ze zvukové režie Parlamentu ČR. Poté již signál putuje na studiový rozvod objektu zpravodajství ČT, kde je následně přepsán na kazety a připraven k odvysílání. Česká televize tak nemá vliv ani na obrazovou, ani na zvukovou podobu záznamu z jednání,“ říká o cestě nahrávky ze Sněmovny na obrazovku mluvčí ČT Plívová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám