Hlavní obsah

Okamura chce zvláštní ochranu seniorů, Kalousek navrhl zvláštní ochranu Okamury

Novinky, Václav Lang
Praha

Poslanec Tomio Okamura v úterý ve Sněmovně sklidil kritiku za svůj návrh zavést zvláštní ochranu seniorů. Prohlásil, že čím jsou lidé starší, tím jsou slabší, a připomněl, že zvláštní ochrana se vztahuje i na mladší 18 let. Miroslav Kalousek v reakci nadnesl, že by byl pro zabývat se zákonem o zvláštní ochraně Tomia Okamury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura s členy poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie

Článek

Okamura se vyjadřoval k novele zákona o ochraně spotřebitelů, který má zpřísnit ochranu před takzvanými šmejdy. Prohlásil, že Úsvit tento návrh podporuje.

„Nicméně zároveň bychom chtěli následně zahájit diskusi, zdali už není čas, protože například děti do 18 let jsou chráněny jako nesvéprávné. Nicméně senioři, přestože nejsou nesvéprávní, tak nemají žádnou právní ochranu, přičemž se stoupajícím věkem se jejich schopnost vnímat a schopnost bránit se proti...,“ uvedl Okamura, načež jej přerušil nesouhlasný hluk v jednacím sále.

„Ne, pardon, ano, tak jestli máte staré rodiče jako já, jestli máte staré příbuzné, tak tito lidi prostě čím jsou starší, tak jsou čím dál slabší,“ dodal, ale opět se ozvalo nesouhlasné hučení, takže musel zasáhnout předsedající Jan Hamáček a poslance utišit.

Okamura pak prohlásil, že by bylo namístě zahájit diskusi, zda nestanovit právní rámec například pro lidi starší 70 let, aby byli lépe chráněni před tzv. šmejdy. „Například tím, že stanovíme lepší rámec na to, kdy by mohli třeba vypovídat ty smlouvy, lépe je chránit,“ nastínil.

„Je mi 71 a myslí mi to”

Proti Okamurovi se vyslovil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého není takový návrh legitimní a je potřeba individuálního přístupu.

„Bude-li předložen návrh zákona o zvláštní ochraně Tomia Okamury, jsem připraven se jím zabývat,“ prohlásil Kalousek, který naopak poslance pobavil. „Protože jsou k tomu nepochybné důvody,“ dodal na vysvětlenou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Další potlesk si vysloužil poslanec Jaroslav Lobkowicz, když uvedl: „Chtěl bych zde jenom přednést, že vloni mně bylo 71 let. To znamená, já už bych tady vlastně nesměl být, já bych měl být mrtvý, měl bych zkrátka někde lézt kanálem a nikde se neukazovat. Přitom si myslím, že ještě jsem na tom celkem dobře, že ještě mně to myslí, že umím rozhodovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám