Hlavní obsah

Okamura chce snížit dávky cizincům, kteří přijedou za prací

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cizinci, kteří přijedou do České republiky za prací, by podle Tomia Okamury neměli automaticky dosáhnout na sociální dávky, jakmile o práci přijdou. Ať si hledají zaměstnání ve své zemi, řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Tomio Okamura předseda hnutí Úsvit a v pozadí Radim Fiala předseda klubu.

Článek

Počítá s tím návrh zákona o pobytu cizinců na území České republiky, kterou má projednávat Sněmovna. Hnutí Úsvit přímé demokracie jej proto odmítá.

Novela umožňuje cizincům s povolením k dlouhodobému pobytu v České republice vstup do evidence uchazečů o práci. Zacházelo by se s ním proto jako s každým jiným uchazečem o práci, čili by měl i nárok na sociální dávky. „Tento zákon stanoví jako automatické příjemce sociálních dávek cizince, kteří přijedou do ČR za prací. My naopak budeme navrhovat ze seznamu příjemců sociálních dávek vyjmout i další cizince, například ty, kterým bylo vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci podle zvláštního právního předpisu,“ prohlásil Okamura.

Česká republika nemůže dovolit přijímat „sociální migranty“.
Tomio Okamura

„Pokud chce někdo v České republice pracovat a je tu pro něj skutečně legální práce, na kterou nejsou k dispozici občané České republiky, tak ať tu bez zbytečných překážek a byrokracie pracuje a platí daně. Pokud tu ovšem už práce nebude, tak podle našeho názoru nezbývá, než aby si takový cizinec hledal práci v jiné zemi,“ dodal.

Prioritou jsou čeští občané

Prohlásil také, že si Česká republika nemůže dovolit přijímat „sociální migranty“. Zdůraznil, že v rozpočtu není prostor ani na zabezpečení důstojného života seniorů a invalidů. „Natož abychom se starali o cizí. Jednoznačnou prioritou hnutí Úsvit přímé demokracie je zajištění důstojného života pro české občany,“ konstatoval.

Dodal, že pokud přijede někdo za prací, která pro něj bude a bude pracovat legálně, je v České republice vítán. Pokud ale cizinci přijíždějí kvůli sociálním dávkám, pak to podle něj musí zkusit v jiné zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám