Hlavní obsah

Pacienti za pobyt v nemocnici dočasně platit nebudou, ČSSD návrh vetovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při hospitalizaci v nemocnicích nebudou pacienti od ledna příštího roku alespoň dočasně platit poplatky. Návrh novely o zdravotním pojištění, který je nově stanoví na 60 korun za den s osvobozením dětí, v úterý poslanci postoupili zdravotnickému výboru. Kluby ČSSD, ANO a KSČM schválení předlohy vetovaly zrychleně už v prvním čtení. Poplatek je teď o 40 korun vyšší. Od ledna ho ale ruší rozhodnutí Ústavního soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok s ministry Janem Kohoutem a Janem Fischerem

Článek

Při stokorunovém poplatku nemocnice ročně vyberou asi 2,1 miliardy korun. Po snížení částky a osvobození dětí by klesl výběr o jednu miliardu za rok.

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát zdůraznil, že cílem novely není řešit poplatky celkově. O jejich budoucnosti stále jednají strany možné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, shodu by mohly nalézt ještě v úterý večer. Komunisté při poměrně ostré debatě ve Sněmovně ohlásili, že budou prosazovat úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví.

"KSČM dlouhodobě prosazuje zrušení všech takzvaných regulačních poplatků," uvedla Soňa Marková, podle níž znamenají porušení ústavních práv. Oponoval jí například exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), podle kterého poplatky nejsou nelegitimní, nelidské ani protiústavní. Poukazoval taky na to, že nynější 17procentní spoluúčast pacientů je jedna z nejnižších v Evropě.

Svoboda: Může to zhoršit péči

Jen strava v nemocnicích přijde na 80 až 120 korun denně, poznamenal Bohuslav Svoboda (ODS). Snížení poplatků ze 100 na 60 korun by mohlo podle něho znamenat, že nemocnice budou muset zhoršit léčebnou péči.

Za rozumnou označil předlohu Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Nemocniční poplatek sice podle něho nic nereguluje, lidé jej prý ale přijímali nejvlídněji ze všech. Podle Rostislava Vyzuly (ANO) jsou poplatky velké politikum a byly zavedeny za exministra ODS Tomáše Julínka "bez diskuse a nesofistikovaně."

Bez poplatku minimálně dočasně

Levicoví poslanci vyčítali v debatě pravici, že zdravotnictví připravila o miliardy zvýšením daně z přidané hodnoty nebo zavedením stropů pro platbu zdravotního pojištění.

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních k lednu 2014 se zdůvodněním, že je pro některé skupiny lidí "rdousící".

Je pravděpodobné, že aspoň několik měsíců od začátku příštího roku pacienti nic platit nebudou. Sněmovna nesouhlasila se zkrácením projednání normy ve výboru ze dvou měsíců na jeden.

Navíc levicový Senát už v říjnu při projednávání petice České lékařské komory za zachování kvalitního zdravotnictví uvedl, že bude podporovat úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Nemocnice budou každý měsíc tratit zhruba 175 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám