Hlavní obsah

Klausová je již na velvyslanectví v Bratislavě

• Aktualizováno

Choť bývalého prezidenta Václava Klause Livia Klausová od úterý působí na českém velvyslanectví v Bratislavě. Oficiálně se však funkce ujme 16. prosince, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Potvrdila to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Foto: Petr Horník, Právo

Livia Klausová

Článek

Podle Grohové je Klausová poctěna, že se ujímá vedení českého zastupitelského úřadu v Bratislavě.

"Během mé mise chci nejen navázat na vynikající práci svých předchůdců, ale současně svým dílem i přispět k tomu, aby mezi ČR a Slovenskem panovaly i nadále výjimečně dobré vztahy," uvedla Klausová podle ministerského tiskového oddělení.

Klaus manželku do Bratislavy nedoprovodí a bude i nadále bydlet v Praze. [celá zpráva]

Remek do Moskvy zamíří v lednu

Klausovou na Slovensko prosadil prezident Miloš Zeman. Spekulovalo se o tom, že to bylo za její podporu Zemanovi během jeho prezidentské kampaně. Vedle Klausové Zeman trval ještě na Vladimíru Remkovi jako novém velvyslanci v Rusku, ten by měl odcestovat zřejmě počátkem nového roku. Doposud působil jako europoslanec za KSČM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Remek přichází na vyhlášení výsledků volby prezidenta do štábu Miloše Zemana v Praze

Kvůli způsobu, jakým Zeman své velvyslanecké favority prosazoval, se nepohodl s bývalým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Výměna velvyslanců byla kvůli tomu zablokována.

S příchodem úřednické vlády s ministrem zahraničí Janem Kohoutem spor skončil a Klausová i Remek měli cestu k velvyslaneckému postu volnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci kývli na velvyslankyni Klausovou

Manželka exprezidenta Livia Klausová získala souhlas hostitelské země stát se velvyslankyní České republiky na Slovensku. Získání agrémentu, který představuje...

Výběr článků

Načítám