Hlavní obsah

ČSSD i ANO souhlasí se snížením DPH na léky a knihy na pět procent

Právo, Jan Rovenský

Po několikerém zvýšení daně z přidané hodnoty Nečasovou vládou chystá nová koalice opačný postup – zavedení třetí sazby DPH na léky a možná i knihy a další výrobky. Byla by nižší než současných 15 procent a spadla by podle všeho až na pět procent, kde byla před deseti lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

Shodují se na tom klíčoví hráči – šéfové ČSSD Bohuslav Sobotka i hnutí ANO Andrej Babiš. Lidovci nejsou proti, pokud bude případný daňový výpadek ve státním rozpočtu nahrazen. Rozhodnout by mohli koaliční lídři už na úterním jednání, kdy chtějí uzavřít programovou část dohody.

Sobotka by chtěl, aby od roku 2015 byla zavedena zvláštní pětiprocentní sazba DPH na léky a zřejmě i na knihy. Pokud se bude dařit daně vybírat, mohla by klesnout o několik procentních bodů i snížená sazba DPH, která je nyní 15 procent. To by mohlo znamenat také levnější potraviny. Základní sazba je 21 procent.

„Budeme se snažit, aby se sazba pro léky vrátila tam, kde byla v době vlády ČSSD (tj. pět procent). Nemohu vyloučit, že by se v sazbě mohly objevit ještě další položky jako například knihy,“ řekl v pondělí Právu Sobotka.

V principu k návrhu ČSSD výhrady nemáme, ale měli bychom pak tři sazby DPH a je otázka, jak se na to bude tvářit Brusel
předseda ANO Andrej Babiš

„Výhledově se také koalice shoduje na tom, že pokud by se nám podařilo zvýšit výběr DPH, tak by se o něco mohla snížit i celková snížená sazba, která je nyní 15 procent, a to by mohlo pozitivně ovlivnit ceny potravin,“ dodal Sobotka.

Babiš čeká, co na to Brusel

Podobný názor má předseda ANO Babiš. Ten nemá s nápadem soc. dem. týkajícím se vytvoření třetího pásma daně problém, zdůraznil však, že by se takové snížení sazby mělo promítnout v konečných cenách pro spotřebitele.

„V principu k návrhu ČSSD výhrady nemáme, ale měli bychom pak tři sazby DPH a je otázka, jak se na to bude tvářit Brusel,“ řekl v pondělí Právu.

Narážel tím na skutečnost, že podle unijních pravidel mohou mít členské země nejnižší sazbu právě pět procent. Na případné ještě výraznější snížení by si Česko muselo prosadit výjimku. Nulovou sazbu na žádný produkt ale koalice podle všeho neplánuje.

Tři sazby DPH nejsou v Unii výjimkou. Jsou zavedeny například ve Španělsku, Itálii, Irsku či ve Francii.

Lidovci by pětiprocentní DPH mohli podpořit. Měli totiž nižší DPH pro léky a potraviny ve volebním programu s tou výhradou, že by změnu provedli, až dojde k oživení ekonomiky.

Lidovci chtěli i nulu

O zachování více pásem DPH psali ve svém volebním programu také lidovci.

„Při zlepšení ekonomické situace českého hospodářství budeme prosazovat zlevnění základních potřeb snížením DPH z 15 na 10 procent. Pro základní dětské potřeby snížíme DPH od roku 2015 z 15 na 10 procent a budeme v EU prosazovat, aby se např. u dětských plen a kojenecké výživy zavedla celoevropská nulová sazba,“ stojí v programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám