Hlavní obsah

Rusnok ve Sněmovně: Zemřel Mandela, ty vole, kdo tam pojede? Třepu se, abych tam nemusel. Miloš je nažhavenej

– Praha

Nezáviděníhodné faux pas se přihodilo premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi. Mikrofony v dolní komoře zachytily během páteční schůze Sněmovny jeho rozhovor s ministrem obrany Vlastimilem Pickem. V něm řeší, zda se bude muset zúčastnit pohřbu Nelsona Mandely v Jihoafrické republice, kam se mu vůbec nechce.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Slovník obou aktérů si v ničem nezadá s proslulými odposlechy fotbalového bosse Ivana Horníka, které divadelně nastudoval Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus ve hře Ivánku, kamaráde.

Rusnok vyjadřuje nevoli nad představou, že by musel cestovat do vzdálené Jihoafrické republiky, což se mu nehodí. Nadhodí téma, že by mohl jet prezident Miloš Zeman, který se zotavuje z úrazu. Picek ho upozorňuje, že Zeman má potíže s chůzí do schodů. Do toho se vkládá ministr financí v demisi Jan Fischer s poznámkou, že by prezident mohl způsobit nepříjemnost. Debatu uzavírá Rusnok s rezignovaným konstatováním, že pokud Zeman nepoletí, je to „v prdeli”.

Světově proslulý bojovník proti apartheidu a pozdější prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let.

Přepis zaznamenaného dialogu mezi Rusnokem a Pickem
Rusnok: Ty vole, teď eště zase zemřel Mandela.
Picek: Ty vole, kdo tam pojede?
Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet!
Picek: Voni to dělaj tak do těch deseti dnů vobyčejně.
Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To je, jak máme tu večeři. Teď já mám ještě ňákej voběd, pak máme večeři. Takže já, vole, sem ve strachu, jestli nebudu muset ještě jet tam. Vůbec se mi tam nechce! Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. A ty vole, já nevim, dyť eště to je dálka jako prase. Bych tam musel ňákou linkou nebo něčim.
Picek: Néé, speciálem.
Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?
Picek: Já to zaplatim.
Rusnok: Tak rozpočet to letos zvládne... No hrozný, hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Voni mu určitě budou řikat doktoři, ať tam nejede.
Picek: Prosim tě, můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?
Rusnok: Já nevim.
Picek: Dyť von má problémy se schodama.
Fischer: To je úplná blbost, eště tam bude ňákej průser, čoveče.
Rusnok: No tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám