Hlavní obsah

Smlouva na technologie v Blance platí, shodla se Praha s ČKD

Právo, trj

Smlouva Prahy s ČKD Praha DIZ na montáž technologií v tunelu Blanka za více než pět miliard korun v současných cenách může být platná. Dospělo k tomu týdenní jednání obou stran, ještě to ale musejí potvrdit právníci. Spor nemusí skončit u arbitrážního soudu jako v případě Metrostavu.

Foto: Novinky

Projeli jsme v současnosti problematický tunel Blanka. Stavba je téměř hotova

Článek

„Jsme v jiné situaci, Metrostav dodává nemovitosti, ČKD DIZ technologie,“ řekl v pátek Právu primátorův náměstek Jiří Nouza (TOP 09).

Ačkoli smlouva s ČKD DIZ také neprošla zastupitelstvem, z právního hlediska je patrně ve věci rozdíl. Zákon o hlavním městě explicitně stanoví jen to, že zastupitelé musejí stvrzovat nabývání nemovitostí. „Chceme vyjádřit spokojenost s dosavadním průběhem jednání, který ale musí být podložen v současné době zpracovávaným právním posudkem,“ uvedl šéf ČKD DIZ Robert Wolf.

Metrostav montéry ČKD do tunelu pustí

Nouza ocenil, že ČKD DIZ, jíž Praha neproplatila faktury za zhruba čtvrt miliardy korun, má pokračovat v práci. Metrostav, který začal se zabedňováním tunelu a realizuje tak hrozbu zastavení prací, nechal montérům ČKD DIZ vstup do tunelů od Troje.

„Staveniště ohradíme neprůhledným plotem a bude tam i ochranka. Je tam řada drahých komponent a taky hodně měděných kabelů. Pokud to nezatlučeme prkny, tak to nikdo neuhlídá,“ vysvětlil ČTK počínání Metrostavu, který už podal žalobu na Prahu, mluvčí František Polák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám