Hlavní obsah

Služební zákon do konce roku? Z říše snů

Právo, ada, nig

Prezident Miloš Zeman nejspíš nedostane šanci pro své avizované gesto dobré vůle vůči šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Tím gestem by mělo být jmenování Babiše do funkce ministra financí v případě, že Sněmovna stihne ještě v prosinci projednat v tzv. prvním čtení novelu zákona o státní službě.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD), Jan Mládek (ČSSD), Kristýna Zelienková (ANO), Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jenže tak bleskové projednání je z říše snů. Poslanci se mohou k prvnímu čtení dostat nejdřív v lednu, ne-li později, což Právu potvrdili zástupci rodící se koalice.

„Řekli jsme jasně a chceme to dodržet, aby novela zákona o státní službě byla předložena ještě do konce letošního roku, pak se k ní bude muset vyjádřit vláda a teprve pak bude možné zahájit její projednávání na půdě Sněmovny,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka a dodal: „Prvním čtením může změna projít na přelomu ledna a února a my bychom chtěli, aby zákon začal platit v polovině roku 2014.“

Obdobně se vyjádřil také místopředseda lidovců Marian Jurečka. „Pokud chceme kvalitní zákon, pak to nelze uspěchat,“ řekl Právu. Lidovci podle něj budou chtít projednat změnu také s opozicí, protože zákon by se neměl měnit vždy se změnou vlády.

O jeho znění přitom ještě stále jednají expertní týmy soc. dem., ANO a KDU-ČSL a dosud jejich zástupci nevychytali všechny sporné body. Týkají se např. toho, kolika zaměstnanců se bude zákon týkat, zda se bude týkat celé státní správy, nebo jen ústředních orgánů, tedy ministerstev.

Zeman měl přijetí zákona za dostatečnou garanci

Zeman ve čtvrtek v rozhovoru pro ČTK uvedl, že by pro něj bylo dostatečnou zárukou přijetí služebního zákona v prvním čtení – pak by prý Babiše jmenoval.

„Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí,“ uvedl prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám