Hlavní obsah

Hrozí závěje, na horách připadnou desítky centimetrů sněhu, varují meteorologové

Novinky, val

Silný vítr, který se v noci na pátek přihnal do České republiky, zeslábne až v sobotu večer. Do té doby bude dosahovat v nížinách rychlosti až 90 kilometrů v hodině, na horách 110 kilometrů v hodině. Očekává se také příděl nového sněhu. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v rozšířené výstraze.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Odklízení sněhu v pátek ráno na Božím Daru

Článek

Během noci na pátek překonala rychlost větru místy i sto kilometrů v hodině, na horách dosáhla téměř síly orkánu. [celá zpráva]

Podobně silný vítr bude vanout i během pátku a soboty. V nížinách bude v pátek dosahovat rychlosti 32 až 50 kilometrů v hodině, přičemž v nárazech to může být až 90 kilometrů v hodině. Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů v hodině.

Hrozí i náledí

„V noci na sobotu a v sobotu bude vítr jen o málo slabší,“ uvedli meteorologové s tím, že slábnout bude vítr v sobotu večer.

„V pátek i v sobotu se ve večerních a nočních hodinách bude místy, zejména v polohách pod 500 metrů, vytvářet náledí,“ doplnil ČHMÚ.

Vítr a sněhové závěje komplikovaly dopravu na Božím DaruVideo: Rudolf Voleman, Právo

Během pátku a soboty v nižších polohách napadne většinou do pěti centimetrů sněhu, na horách to bude mezi 10 a 35 centimetry. „Při sněžení se v polohách nad 600 m budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ uvedli meteorologové.

Na horách na severu a severovýchodě republiky hrozí sněhové bouře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám