Hlavní obsah

Svého člověka jsem do vedení protikorupční policie netlačil, brání se Pecina

Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina ve čtvrtek ve svém prohlášení odmítl, že by se snažil do nejužšího vedení elitního protikorupčního útvaru policie dosadit svého poradce Jindřicha Láta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

Chtěl prý pouze, aby jednotka úzce spolupracovala se speciálním týmem, ve kterém Lát na ministerstvu působí. O tom, že ministr tlačil Láta na post náměstka protikorupčního útvaru, promluvil v deníku Právo šéf této klíčové policejní jednotky Milan Komárek. [celá zpráva]

„Považuji za nesmyslné, že dnes z pana Láta dělá kdokoliv mého poradce, kterého se já snažím přes nevoli policistů někam protlačit,“ konstatoval v reakci na Komárkova slova Pecina s tím, že Láta před jeho příchodem na vnitro vůbec neznal.

Do nově vzniklé pracovní skupiny Progres zabývající se zefektivněním výběru daní podle svých slov po policejním prezidentovi Martinu Červíčkovi požadoval přidělení jednoho policisty z protikorupční policie se specializací na tuto oblast, a tímto přiděleným policistou byl prý právě Lát.

„Je samozřejmě pravdou, že jsem poté na schůzce ve formátu Martin Pecina, Martin Červíček, Václav Kučera a Milan Komárek žádal o úzkou spolupráci s týmem Progres. Na této žádosti však nevidím nic nepřístojného,“ poznamenal Pecina.

Podle středečních Komárkových slov pro Právo mu ministr naznačil, že by bylo dobré s Látem spolupracovat na úrovni vedení útvaru. „Tyto výzvy jsem nevyslyšel,“ konstatoval Komárek.

Odvolání Komárka s Lessym nesouvisí, tvrdí ministr

Právě s odmítnutím následného tlaku Peciny na Komárkovo odvolání tento týden policejní prezident Martin Červíček spojil rozhodnutí šéfa resortu vzít zpátky na nejvyšší post u policie také předchozího prezidenta Petra Lessyho.

Pecina ve svém prohlášení zopakoval, že odvolání Komárka skutečně po Červíčkovi kvůli špatnému stavu útvaru požadoval, žádnou souvislost s rozhodováním o Lessym to prý ale nemělo.

„Jak informace přímo od policie, tak i ze strany státního zastupitelství hovoří jasně, tedy že útvar je třeba urychleně a zásadně restrukturalizovat. Bohužel během pěti měsíců, po které jsem v úřadu, se v této věci nestalo vůbec nic,“ uvedl k tomu Pecina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám