Hlavní obsah

ANO a TOP 09 se do sebe pustily kvůli volbě místopředsedy Sněmovny

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO a TOP 09 si ve čtvrtek vyříkávaly neúspěšnou středeční volbu čtvrtého místopředsedy Sněmovny. Tím má být zástupce TOP 09, ale už dva kandidáti strany – Miroslav Kalousek a Petr Gazdík - neprošli.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík (nahoře) proti očekávání nezískal ve středu dostatečnou podporu pro zvolení místopředsedou Sněmovny.

Článek

ANO se ve čtvrtek v tiskové zprávě ohradilo proti tomu, že by byla uzavřena dohoda, že by poslanci hnutí měli podpořit kandidáta TOP 09.

„Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek jen požádal předsedu klubu ANO Jaroslava Faltýnka o podporu kandidáta TOP 09. Žádné ujištění, že poslanci ANO navrženého kandidáta TOP 09 jednomyslně schválí, nedostal. Poslanci ANO nebyli vázáni žádným rozhodnutím klubu, každý o navrženém kandidátovi hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ uvedlo ANO.

Podle zprávy Kalousek ve středu ráno tvrdil, že nebude problém schválit státní rozpočet ještě před Vánoci, ale po zamítnutí Gazdíka začal mluvit o neschopnosti stran budoucí koalice a začal s obstrukcemi.

„Pan Kalousek nadřadil své osobní zájmy a zájmy svého klubu nad zájmy 10 miliónů občanů. Obstrukce mohou zabrzdit nejen schválení státního rozpočtu, ale i dalších zásadních a prospěšných zákonů, které se Sněmovna chystá urychleně přijmout,“ napsalo ANO.

Kalousek: ANO očekávalo protiplnění

Podle Kalouska neproběhly žádné obstrukce, ale standardní parlamentní debata. „Při té jsme byli konfrontováni s rozdílnými pohledy na slova slib a dohoda. Obdržel jsem slib předsedy klubu ANO, že podpoří našeho kandidáta, řekl to veřejně i do médií,“ řekl Právu.

„Později jsem pochopil, že poslanci ANO slib nevnímají jako dohodu, protože tam není protiplnění. Je to zvláštní příspěvek politické kultuře,“ uvedl šéf poslanců TOP 09.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku Miroslav Kalousek

Kalousek také odmítl, že by nadřazoval své osobní zájmy nad zájmy občanů. „Kdybych si tak počínal, tak jsem dělal populistickou rozpočtovou politiku, nikoli odpovědnou. Na páteční jednání o státním rozpočtu půjde TOP 09 jako věcná a profesionální opozice,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Strany si rozdělily sněmovní výbory

Zástupci stran pravděpodobné vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v úterý rozdělili sněmovní výbory jednotlivým poslaneckým klubům. Počet byl přidělen poměrně...

Výběr článků

Načítám