Hlavní obsah

Za inzerát proti Schwarzenbergovi dostal právník pokutu 850 tisíc, nejvyšší v historii

Praha
Aktualizováno

Právník Vladimír Zavadil dostal v kárném řízení pokutu 850 tisíc korun za to, že v prezidentské kampani zadal inzerát proti kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Podle mluvčí České advokátní komory (ČAK) Ivy Chaloupkové nedostal nikdy v minulosti právník takto vysokou pokutu.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Za inzerát vyměřila komora advokátovi vysokou pokutu.

Článek

„Je to nejvyšší možná pokuta, jakou je možno udělit. Odvozena je jako stonásobek základní mzdy. Nikdy v minulosti takto vysoká pokuta advokátovi udělena nebyla,“ řekla Právu mluvčí advokátní komory.

Rozhodnutí kárného senátu zatím není pravomocné. Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O něm případně bude rozhodovat odvolací kárný senát ČAK.

Podle mluvčí komory kárný žalobce vinil Zavadila z toho, že nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu.

Kárně vinen, konstatoval senát

"Kárný senát vynesl rozhodnutí, že advokát je kárně vinen. Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující," uvedla mluvčí.

Zavadil před druhým kolem prezidentské volby zadal v deníku Blesk inzerát „Nevolte Karla Schwarzenberga“. V něm zmiňoval například tzv. Benešovy dekrety a tvrzení, že Schwarzenberg je považuje za neplatné a že prezident Edvard Beneš by měl být pohnán před haagský soud pro lidská práva.

Kárné řízení zahájila advokátní komora se Zavadilem v červenci. Původně mu hrozilo i vyškrtnutí ze seznamu advokátů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám