Hlavní obsah

TOP 09 otočila: Vládu ve Sněmovně musí zastupovat aspoň vicepremiér

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako Alenka v říši divů si ve středu mohli připadat pamětníci parlamentních schůzí. Při jednání o nenápadném a pro veřejnost nezajímavém bodu, kdy Sněmovna měla potvrdit platnost svých dřívějších usnesení týkajících se pravidel jednání komory, se Stanislav Polčák (TOP 09) dožadoval, aby při schůzích Sněmovny vždy seděl ve vládních lavicích buď premiér, nebo jeden z místopředsedů kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

A diskuse vypadala, jako by koaliční poslanci z minulého volebního období zapomněli záznamy svých vystoupení v šuplících a nyní je odtud vytáhli příslušníci nové koalice.

Přítomnost nejvyšších vládních činitelů se totiž stala v minulosti často předmětem sporů vládních stran s opozicí. Ta prázdných židlí určených pro členy vlády využívala k protahování jednání, a tak vládní poslanci vybíhali ze sálu, aby sehnali některého z odpovědných. A Sněmovna zatím čekala.

Proto si v minulém volebním období prosadila svými hlasy vládní koalice ODS, TOP 09 a tehdejších VV změnu pravidel, aby v sále stačil pouze některý z členů vlády. Podpořil ji tehdy právě i Polčák.

Bude-li místopředsedů jak máku, alespoň jeden by tady mohl sedět.
Miroslav Kalousek, šéf klubu TOP 09

Nyní se TOP 09 chce vrátit k přísnějšímu pravidlu o účasti vlády ve Sněmovně.

„Slyšíme-li, že nově rodící se vláda bude mít zcela jistě místopředsedů vlády více, že dokonce snad některý nebude mít ani portfej, bude mít jistě dost času reprezentovat vládu v Poslanecké sněmovně,“ hájil logiku Polčákova návrhu šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci TOP 09 Stanislav Polčák, Petr Gazdík, Miroslav Kalousek (zleva)

Připomněl, že minulá vláda rozpočtové odpovědnosti, ve které byl on ministrem, měla jen dva místopředsedy, a tak bylo těžké jejich přítomnost vzhledem k zahraničním aktivitám zajistit.

„Bude-li ale těch místopředsedů jak máku, v takovém případě si myslím, že alespoň jeden by tady sedět mohl,“ prohlásil Kalousek a sklidil pochvalu z opozičních řad.

Zaorálek se přidal k TOP 09

V roce 2010 hlasovali pro mírnější pravidla umožňující zastoupit premiéra jakýmkoli ministrem jen tehdejší vládní poslanci a opozice byla proti.

Ve středu žádost TOP 09 o přitvrzení vůči vládě odmítli poslanci rodící se vládní sestavy. Včetně poslanců, kteří mají našlápnuto do vlády: Bohuslava Sobotky, Milana Chovance, Jana Mládka (ČSSD), Andreje Babiše, Věry Jourové, Martina Stropnického a Jiřího Zlatušky z ANO či Jana Bartoška či Ivana Gabala (KDU-ČSL). Jediným kandidátem na ministerský post, který byl pro, byl soc. dem. Lubomír Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám