Hlavní obsah

Zeman si za klesající důvěru může sám, míní Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokles své popularity si prezident Miloš Zeman může sám, je za tím ale i složitost současné politické a ekonomické situace a útoky jeho odpůrců z prezidentské volby. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi exprezident Václav Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus s Milošem Zemanem, archívní snímek.

Článek

Podle zjištění agentury Focus z 2,7 miliónu lidí, kteří dali Zemanovi při prezidentské volbě hlas, hlavu státu nyní hodnotí pozitivně 39 procent.

Klaus soudí, že Zemanova oblíbenost klesla kvůli některým krokům, které dělá nebo udělal. Podle Klause ale také "v podstatě pokračuje prezidentská kampaň". "Mnoho z útoků na prezidenta Zemana není útokem na jeho dnešní konání, ale (je) pokračováním prezidentské kampaně od těch, kteří se nemohli smířit s tím, že nevyhrál jejich kandidát," řekl Klaus.

Agentura Focus uvedla, že Zemana po devíti měsících v úřadu hodnotí kladně jen 15 procent občanů. Navíc ztrácí důvěru i v řadách vlastních voličů.

Klause po nástupu do funkce většina lidí hodnotila kladně. Nejvyšší míru důvěry veřejnosti, 77 procent, zaznamenal podle průzkumů v roce 2004. Jeho oblíbenost kolísala, ale většinou byla nad 50 procenty. To se však prudce změnilo po letošní kritizované amnestii, kdy mu pak nedůvěřovala ani třetina lidí.

Klaus v rozhovoru pro ČT též uvedl, že polistopadový režim tak, jak jsme ho znali, skončil. Nový název pro to, co nyní podle něj nastalo, prý zatím nemá. Dosavadní politický systém je rozbit, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám