Hlavní obsah

Politici ztrhali polovičatá přiznání ANO. Sami se na ně ale nezmohli

Právo, rsk

Strach před vydíráním rodiny, únosy dětí či stalkingem. Těmito slovy opodstatnili v úterý poslanci ANO důvody, proč se ve svých majetkových přiznáních „nesvlékli“ zcela do naha a nezveřejnili například stavy svých účtů a úspory.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jaroslav Faltýnek, Helena Válková, Radek Vondráček z hnutí ANO

Článek

I tak poslanci jiných stran přiznání ztrhali, ačkoliv poslanci hnutí ANO na rozdíl od ostatních zveřejnili majetková přiznání nad zákonnou povinnost.

„Z praxe vím, že někteří lidé jsou vyšinutí a trpí třeba poruchou, a pak stačí málo, aby vám udělali ze života peklo. Tady nejde jen o poslance, ale o jejich rodiny a děti,“ zdůvodnila krok právní expertka a místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Helena Válková.

„Chtěli jsme jít příkladem pro ostatní strany a bylo by dobré se podívat, která z nich se takto vysvlékla do naha,“ dodala Válková.

Sobotka: Nejsou jasná pravidla

Jenže ostatní partaje iniciativu ANO neberou příliš vážně. „Takové akce nemají příliš smysl, pokud tam nejsou jasná, striktní pravidla, která dodržují všichni. Jsme připraveni vést debatu o zákonu o střetu zájmů, jaké mají být poskytovány informace a že by bylo dobře, aby informace byly na jednom místě a byly přístupné přes internet,“ řekl Právu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jde jen o zrak vytírající tyátr a je jedno, jak to pojmou
Miroslav Kalousek

Majetková přiznání ztrhal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, protože podle něj si ANO vůbec nedělá starosti s konfliktem zájmů. „Pozice vlastníka Agrofertu, místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí v jedné osobě je v permanentním konfliktu zájmů v jakémkoli rozhodnutí jen s výjimkou toho, kdy bude spát,“ řekl Právu.

„V tomto světle, kdy je člověk sám sobě klientem a sám sobě kmotrem, jde jen o zrak vytírající tyátr a je jedno, jak to pojmou,“ dodal.

Benda: Je to jen hra na závist

Ani předseda poslanců ODS Marek Benda se na iniciativu ANO příliš netvářil. „Nikdy jsem nebyl zvláštní příznivec majetkových přiznání, nevidím důvod, proč malovat něco víc než zákon o střetu zájmů. Je to jen hra na českou závist a sami poslanci ANO pochopili, že to vytváří problémy,“ řekl Právu.

Přílohy s citlivými údaji, které v zalepených obálkách poslanci ANO uložili do advokátní úschovy, by se otevřely v případě, že by některý zákonodárce hnutí byl podezřelý z trestné činnosti.

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se o formě přiznání vedla velká diskuse. „Převládla obava zejména u poslanců žijících v malých městech a na vesnicích, lidé dostali strach o své blízké. Proto jsme se nakonec shodli na tom, že výpisy z účtů necháme v advokátní kanceláři,“ uvedl.

Podle zákona o střetu zájmů poslanci a senátoři musejí každý rok v červnu přiznat kromě nově nabytého majetku, vedlejších příjmů a darů také výši svých nesplacených závazků.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Poslanci ANO šli nad rámec zákona tím, že zveřejnili majetek, kterým disponují. Kromě tří zástupců hnutí však výši svých dluhů poslanci neuvedli. Kvůli zákonu o střetu zájmů se však této povinnosti v červnu stejně nevyhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám