Hlavní obsah

Česko má dva policejní prezidenty, Lessy se vrací

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Ministr vnitra v demisi v úterý vrátil bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho do služby. Znamená to, že policie bude mít nyní dva policejní prezidenty. Druhým je dosavadní šéf policie Martin Červíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Pecina ale uvedl, že Lessy bude od této chvíle čerpat dovolenou, a to do okamžiku, kdy se nerozhodne, kdo z prezidentů zůstane v čele policie. „Máme sice dva policejní prezidenty, ale ten jeden bude na dovolené,” řekl.

Ministr v demisi připomněl, že se Červíček v minulosti vyjádřil, že v případě takovéto situace nebude na své funkci lpět. „Doufám tedy, že se zachová podle svých tehdejších slov,” uvedl Pecina.

Martin Červíček v říjnu v rozhovoru pro Právo řekl, že si nedovede představit, že by byli v čele policie dva prezidenti. [celá zpráva]

Konečné rozhodnutí provedl Pecina na základě expertních posudků. Klíčové bylo pravomocné rozhodnutí soudu o zastavení trestního stíhání Lessyho. „Mám za to, že všichni státní úředníci a všichni občané České republiky by měli ctít pravomocné rozhodnutí soudu,” poznamenal.

Pecina: Na Lessyho musíme pohlížet jako na nevinného

Lessy byl obžalovaný ze zneužití pravomoci a z pomluvy kvůli tomu, že údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

„Na pana Lessyho je potřeba pohlížet jako na nevinného,” upozornil v úterý Pecina.

Připustil, že tomu z dvojice policejních prezidentů, který v čele sboru skončí, nabídne jiné místo.

Sobotka: Vláda už by rozhodovat neměla

Situaci komentoval i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by vláda v demisi neměla už rozhodovat o policejním prezidentovi a řešení situace nechat na novém ministru vnitra.

"Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a neměla by provádět žádná zásadní rozhodnutí včetně zásadních rozhodnutí personálního charakteru," řekl Sobotka.

Hnutí ANO s postupem Peciny a návratem Lessyho souhlasí. "Pan Pecina postupuje tak, jak musí. Je ale jasné, že stav, kdy máme dva policejní prezidenty, znejišťuje celý policejní sbor," uvedl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Anketa

Kdo by podle vás měl být policejním prezidentem?
Petr Lessy
82,8 %
Martin Červíček
17,2 %
Celkem hlasovalo 15495 čtenářů.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám