Hlavní obsah

Církve ustoupí, jen když nebudeme jednat z pozice síly, řekl Stropnický

– Praha
Právo, dan

Vyjednávací tým ČSSD a ANO, který příští týden začne s církvemi jednat o revizi církevních restitucí, v úterý začal ladit noty. Vyjednavač za ANO, poslanec Martin Stropnický, soudí, že církve nakonec na změnu zákona o majetkovém narovnání přistoupí, protože uznají, že veřejnosti vadí hlavně velkorysost náhrad, které by měly dostat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický

Článek

„Církve určitě vnímají ten záporný psychologický efekt ve společnosti. Pokud budeme schopni navrhnout řešení, které bude důstojné, protože s nimi musíme jednat jako s partnery, nikoli z pozice síly, tak si myslím, že můžeme dojít k nějakým ústupkům,“ uvedl po schůzce vyjednavačů.

Církve by měly získat během 30 let 59 miliard korun. Díky inflační doložce by se tato náhrada mohla vyšplhat až na 96 miliard korun.

Gajdůšková chce veřejnou kontrolu nad výdejem majetku

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) zopakovala, že chtějí, aby byla snížena paušální náhrada, aby budovy na Pražském hradě, o které katolíci žádají, zůstaly státu a také aby bylo využití majetku přesně definováno.

Vyjednávací tým se podle ní bude chtít zaměřit i na to, aby bylo vydávání majetku pod veřejnou kontrolou. „V obecné rovině jde o transparentnost toho, co bude církvím vydáváno, o zveřejnění těch věcí, o veřejnou kontrolu a účelovou vázanost alespoň části těch náhrad,“ řekla Gajdůšková.

Byla tu četná robustní prohlášení ze strany soc. dem. To výchozí pozici neulehčuje
poslanec ANO Martin Stropnický

Také ona věří, že církve samy ustoupí. „Jsem přesvědčená, že církve vnímají situaci, v jaké se hospodářství a společnost nachází. Dovoláváme se encykliky papeže Františka, v které hovoří o tom, že církve by měly především sloužit. A věřím, že se domluvíme,“ uvedla.

ČSSD nezačala dobře, soudí Stropnický

Podle Stropnického nebude jednoduché s církvemi něco vyjednat. ČSSD podle něj nezačala diskusi s církvemi šťastně. „Byla tu četná robustní prohlášení ze strany soc. dem. To výchozí pozici neulehčuje,“ uvedl Stropnický.

Podle něj by se inventurou restitucí neměl komplikovat vznik vlády. „My jsme to neměli v programu. Mysleli jsme si o tom své, ale považovali jsme to za hotovou věc. Teď jsme ale v situaci, kdy půjde něco napravit. Ale to neznamená, že to půjde bez vůle druhé strany. My nechceme zpochybňovat jejich právní kontinuitu, to by byl docela hloupý vklad do našeho vládnutí,“ řekl Stropnický.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka u církví neuspěl

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po setkání se zástupci církví přiznal, že jednání žádný posun nepřineslo. Obě strany se nicméně dohodly na sestavení expertní...

Výběr článků

Načítám