Hlavní obsah

Rath přišel k soudu poprvé bez pout, přehrávají se nesrozumitelné odposlechy

Praha
Aktualizováno

Po několikatýdenní přestávce pokračuje v úterý proces v kauze exposlance Davida Ratha. Ten k soudu dorazil poprvé bez pout, neboť byl před třemi týdny propuštěn z vazby. Soudce pouští policejní odposlechy, těm však není moc dobře rozumět. Obžalovaní se navíc přou o pravdivost výroků, které v nich zaznívají.

David Rath bez pout u souduVideo: Novinky

 
Článek

Zhruba hodinu zabralo u soudu předčítání některých listin a kritický projev Ratha na adresu policie. Soud poté rozdal všem obžalovaným, obhájcům a státnímu zástupci sluchátka a začal pouštět odposlechy, které obžaloba považuje za hlavní důkaz korupce při veřejných zakázkách.

Foto: ČTK

David Rath se po několikatýdenní přestávce objevil opět u soudu, tentokrát bez pout.

Selhala ale technika, všichni se totiž přihlásili, že ve sluchátkách nic neslyší, načež se dva policisté z ÚOKFK snažili zařízení zprovoznit. Později se zvuková kvalita mírně zlepšila, obžalovaní a obhájci si přesto stále stěžují na nesrozumitelnost.

Přou se o pravdivost nahrávek

Veřejnost poslouchá záznamy z reproduktorů, ani těm však není příliš rozumět.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová přicházejí po přestávce do soudní síně.

Rath se vyjádřil ke všem nahrávkám, které soud zatím pustil a na kterých hovoří Kott s Pancovou nebo podnikatelkou Ivanou Salačovou. Popřel například výroky Pancové z odposlechu, že s ním probírá krok po kroku zakázku na rekonstrukci buštěhradského zámku. „Není to pravda,” řekl před soudem.

Přehrávané odposlechy jsou nesrozumitelné, řekl u soudu RathVideo: Novinky

Naopak Salačová konstatovala, že to, co je na nahrávce zachycující ji a Pancovou, je pravdivé.

V jednom ze záznamů, na kterém je zachycen rozhovor mezi Pancovou a Salačovou, například zaznělo z úst Pancové: „Tady se všichni musej mít dobře, protože když se někdo nebude mít dobře a někdo bude spokojenější, tak je to nebezpečná hra.”

Poprvé bez pout

David Rath přišel v úterý k soudu poprvé bez pout. „Mohu se tak lépe hájit,“ komentoval tento fakt při příchodu k soudu. „Jaké je asi můžete mít, když jdete k soudu,“ dodal obžalovaný exposlanec.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaní Petr Kott (uprostřed) a Kateřina Pancová diskutují se svým obhájcem Tomášem Sokolem o přestávce soudního líčení.

Na programu je nejdříve přehrávání odposlechů pořízených v kanceláři obžalované Kateřiny Pancové v kladenské nemocnici. Právě Pancová mohla v úterý vůbec poprvé k soudu dorazit i se svým partnerem a spoluobžalovaným Petrem Kottem, do jednací síně šli spolu za ruku a s úsměvem.

Z obžalovaných už nikdo není ve vazbě. V listopadu soud rozhodl o propuštění Ratha, poté propustili i posledního vazebně stíhaného, Petra Kotta. Jeho přítelkyně Kateřina Pancová směla opustit vazební celu už v září.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po více než měsíční přestávce pokračovalo soudní líčení s Davidem Rathem a dalšími obžalovanými ve věci údajné korupce.

Přehrání odposlechů

Soudce údajně zatím nepředvolal žádné další svědky. Mluvčí soudu Zuzana Steinerová uvedla, že soudce Robert Pacovský má v plánu "práci se spisem".

Za čtyři měsíce soud vyslechl kromě obžalovaných zhruba 30 svědků. Byli mezi nimi úředníci a manažeři. Někteří uvedli, že se veřejné zakázky odehrály podle pravidel, jiní tvrdili, že tendry byly předem připravené pro určitého vítěze. Nyní bude soud pokračovat po odročení z konce října.

Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 miliónů korun. Policie také v říjnu rozšířila obvinění Rathovi a dalším, týká se i firem - například stavební společnosti Metrostav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám