Hlavní obsah

Odběrných míst pupečníkové krve bude více, nemocné děti mají větší šanci najít dárce

Právo, Václav Pergl

Děti, které trpí vážným onemocněním krve, dostanou v příštím roce mnohem větší šanci, že se pro ně najde dárce krvetvorných buněk. Stát uvolnil pět miliónů korun na to, aby se pupečníková krev mohla odebírat na více místech a za mnohem přísnějších podmínek uchovávat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Síť porodnic, které odebírají pupečníkovou krev, se od jara rozšíří ze současných tří zhruba na osm,“ řekl Právu v pondělí profesor Petr Cetkovský, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) v Praze, který provozuje banku pupečníkové krve v ČR.

„Od samého začátku je ČR zapojena do sítě mezinárodních registrů, což umožňuje pomáhat nejen dětským pacientům u nás, ale také ve světě, kam štěpy, představující necelých 100 ml krve, z Česka putují. Stejně tak i u nás využíváme štěpy ze zahraničí,“ řekl Právu ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

Lukáš a Barborka

První transplantace pupečníkové krve se ve světě uskutečnila před 25 lety, v roce 1994 byla ve zmíněném ústavu založena česká banka pupečníkové krve.

Prvním, kdo v ČR pupečníkovou krev dostal, byl tehdy šestiletý Lukáš Haupt z Jablonce nad Nisou. Měl imunitní onemocnění krve a jeho život visel na vlásku. Když se narodil jeho bratr Dominik, byla mu odebrána pupečníková krev a transplantována Lukášovi. Díky tomu žije.

Podobně na tom byla i dnes 21měsíční Barborka Dycková z Ústí nad Labem. Její rodiče Petr a Ivana už měli jednu dceru, která jim zemřela, a dodnes přesně nevědí, na jakou nemoc. Zřejmě to ale byla stejná nemoc, jakou prodělala i Barborka.

U ní onemocnění, tedy těžkou poruchu imunity, lékaři v Ústí odhalili a poslali dívenku do Prahy. Transplantace jí byla provedena v motolské nemocnici, když jí byly tři měsíce. Ale nebylo to jednoduché. Měla dostat buňky z kostní dřeně dárkyně z německého registru. Ta ale onemocněla. Během osmi dnů se lékařům ÚHKT podařilo najít dárce z Francie a štěp dopravit do Česka. Tak se plánovaná transplantace mohla uskutečnit.

„Barborka musí brát antibiotika a chodíme na kontroly. Jinak nám ale dělá obrovskou radost,“ řekl Právu tatínek Petr.

Uchování štěpu stojí 25 tisíc korun

Doktor Petr Kobylka z ÚHKT řekl, že banka se snaží získávat peníze od sponzorů, přivítal i pětimiliónový příspěvek státu.

Tzv. štěp představuje necelých 100 ml krve, ale cena za odebrání, zpracování a uchování v teplotě minus 196 stupňů Celsia vychází na 25 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám