Hlavní obsah

Babišovci se kvůli obavám ze závisti svlékli jen do půl těla

Právo, rsk

Krok správným směrem, ale zároveň zaseknutí na půli cesty. Tak by bylo možné hodnotit majetková přiznání, která na webu hnutí zveřejnili poslanci ANO. Ti před volbami slibovali, že půjdou příkladem a zveřejní své majetky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš a Věra Jourová na tiskové konferenci ANO

Článek

Nyní sice šli nad rámec zákona o střetu zájmů, který vyžaduje hlásit jen změny ve jmění zákonodárců za uplynulý rok, ale informace o stavech účtů a hodnotě majetku nezveřejnili.

Podle informací Práva probíhala mezi poslanci ANO v posledních týdnech bouřlivá debata, kolik informací zveřejnit. Závisti ostatních obyvatel se obávali totiž poslanci z menších obcí. Nakonec zvítězila varianta, že ty nejcitlivější údaje publikovat nebudou a nechají je v advokátní úschově.

Podle programového ředitele české pobočky Transparency International (TIC) Radima Bureše však ANO vykročilo správným směrem.

„Smysl majetkových přiznání není vyčíslit každou korunu, ale umožnit veřejnosti porovnat situaci před vstupem do politiky a poté,“ řekl včera Právu.

Bureš dodal, že některé údaje by bylo dobré doplnit – jako výše hypotéky, ale i od určité částky i úspory, které poslanci mají na kontech.

ANO však poslancům nedalo jednotný mustr, proto se údaje u některých zákonodárců různí, co se týče podrobnosti. Nakolik si daný majetek cení, čtenář nedohledá.

Výši úvěrů přiznali jen tři poslanci

Lídr hnutí Andrej Babiš tak například kromě řady pozemků v ČR a na Slovensku uvádí vlastnictví tří domů, chalupy, bytu a firem Agrofert, SynBiol a Kostelecké uzeniny. Z jeho přiznání tak veřejnost jen těžko pozná, že jde o druhého nejbohatšího Čecha a 736. člověka na světě, jehož majetek se odhaduje na 40 až 100 miliard.

Někdejší šéf Microsoftu Ivan Pilný je na rozdíl od Babiše konkrétnější – u svých tří bytů uvádí jejich velikosti (2+1, 2+1 a 4+kk) a u svého vozu BMW X5 rok výroby (2012).

U Martina Stropnického lze dohledat dva byty (3+1 v Holešovicích a 4+kk na Vinohradech) a dvě auta – Volvo XC90 (2011) a Subaru Forester (2006). Z poslancova přiznání lze také zjistit, že další majetkové poměry se svou manželkou Veronikou Žilkovou vyřešil pomocí manželské smlouvy.

Z přiznání vyplývá, že většina poslanců má nějaké závazky ve formě hypoték či úvěrů, ale jejich výše většinou nezveřejňují, jako pražský poslanec Jiří Zlatuška nebo liberecký lídr Martin Komárek.

Konkrétnější byli jen tři poslanci – Miloš Babiš, který přiznal, že mu zbývá bance doplatit ještě půl miliónu, Bohuslav Chalupa, jenž uvádí dva úvěry ve výši 342 tisíc a 407 tisíc korun, a Igor Nykl, který má úvěr na automobil ve výši 400 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám