Hlavní obsah

Šestiletá holčička zachránila matce život, v Plzni dostala cenu

Šestiletá holčička si v pondělí v Plzni převzala ocenění udělované městem za mimořádné činy vykonané při záchraně lidského života a majetku. Nikolka Kodalíková dokázala zavolat na tísňovou linku a přivolala pomoc své matce, která zkolabovala při epileptickém záchvatu. Dívka komunikovala s dispečerkou záchranky, ta dítě naváděla k poskytnutí první pomoci. Také ona je mezi 15 oceněnými.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ocenění město uděluje už pátým rokem, speciální plaketu a dar získávají hasiči, policisté, strážníci, záchranáři i občané.

"Tady bylo evidentní, že holčička je rodiči připravena na tu situaci, zvládla to úžasně. Už samotný fakt, že vytočila tísňovou linku a musela s námi komunikovat, je určitě stresová záležitost," řekla dispečerka.

Podle dispečerky se stává často, že na linku volají děti, z 90 procent jde ale o legraci. "V případě Nikolky jsem si říkala, že to přijde, kdy poznám, zda se jedná o legraci, nebo ne, a bohužel se o legraci nejednalo," dodala dispečerka. "Dělala jsem to, co paní říkala," řekla novinářům dívka.

Oživil ženu, přemluvili sebevrahy

Zachránit život pomohl letos v červenci v Plzni také policista Daniel Karlík. V době, kdy nebyl ve službě, oživil ženu ležící na ulici. Cestou na nákup si všiml hloučku lidí kolem ležící ženy, do resuscitace se ale nikomu nechtělo. Provedl masáž srdce i umělé dýchání.

Dalšími držiteli plaket jsou dva hasiči, kteří rozmluvili sebevrahům jejich úmysl. Plzeň ocenila také dva policisty, kteří vynesli z hořícího domu špatně pohyblivého muže, čtyři městské strážníky, lékaře záchranky i studenta střední školy.

Ocenění za mimořádný čin v pondělí bylo uděleno i v souvislosti s dubnovou tragédií, kdy u Rokycan havaroval autobus s francouzskými studenty. Zázemí mladým lidem po traumatizujícím zážitku poskytla 31. základní škola v Plzni, cizinci měli k dispozici kompletní servis včetně psychologické pomoci a tlumočení. Při nehodě zemřela patnáctiletá dívka, po několika dnech v nemocnici také sedmapadesátiletý řidič autobusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám