Hlavní obsah

Vlak stanicí jen projíždí. Podívejte se na uzavřenou stanici metra Národní třída

Novinky, mak
Praha

Cestující se musí kvůli výstavbě nového multifunkčního centra na Národní třídě obrnit trpělivostí. Stanice metra je více než 16 měsíců zavřená a první přístup do ní je naplánován až na červenec příštího roku. Práce jsou zhruba v polovině, o čemž se přesvědčily i Novinky.

Podívejte se, jak v současnosti vypadá uzavřená stanice metra Národní třídaVideo: Novinky

 
Článek

Momentálně se cestující do stanice metra Národní třída nedostanou, a tak mohou probíhající práci sledovat pouze při průjezdu stanicemi z okénka vagónu. Světlo je ztlumené na minimum a nástupiště je skryto pod navezeným materiálem a sutí. Celkem 60 pracovníků zde provádí stavební práce 24 hodin denně.

„V denní směně jsou realizovány práce na nástupišti a novém vestibulu metra. Ve stanicích jsou montovány nosné konstrukce. V noční výluce, kdy vlaky zajedou do depa, pak probíhají práce v kolejišti a traťových tunelech, na které mají dělníci zhruba dvě a půl hodiny,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Jiří Štábl.

Velká část nočních prací spočívá také v montování jednotlivých prvků eskalátorů do již nově připraveného tunelu pro jezdící schody. Díly jsou převáženy do stanice za pomoci takzvaných „lokotraktorů“.

„Části eskalátorů máme namontovány. Jezdící schody budou spojovat nástupiště s druhým podzemním podlažím vestibulu. Jedná se o montáž celkem tří eskalátorů,“ doplňuje Štábl. Podle průběhu prací by se měla stavba stihnout v daném termínu. Otevření stanice pro provoz je plánováno na červenec příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám