Hlavní obsah

Babiš: Ve Sněmovně jsem měl pocit marnosti a ztraceného času

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo řekl, že by se jako manažer rád podílel na řízení státu, práce ve Sněmovně prý není nic pro něj. Čas tam strávený považuje za ztracený. Co se dá říci třemi větami, popisují prý poslanci čtvrt hodiny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Jaké jsou vaše pocity po prvním, dvanáctihodinovém dni ve Sněmovně?

Měl jsem pocity marnosti a ztraceného času. Nepochyboval jsem o tom, že v parlamentu všechno dlouho trvá, což poslanci dokázali, když místo toho, aby problém popsali třemi větami, mluvili patnáct minut.

Takže jste už pochopil, že to v politice nepůjde jako ve firmě?

To se netýkalo parlamentu. Říkal jsem, že stát či resorty je třeba řídit jako firmu ve prospěch občanů. A pokud se nám podaří sestavit koalici, tak budu asi celkem překvapený, nakolik stát nefunguje. Stačí si poslechnout jen nějaké příklady.

Dlouhá léta jste zvyklý na to, že lidem velíte. I když někteří vaši poslanci o vás mluví jako o šéfovi, tak ve Sněmovně jste si rovni. Není to pro vás problém?

Není. Při vyjednávání s ostatními stranami nechávám mluvit místopředsedkyni ANO Věru Jourovou nebo naše experty, na klubu nesedím v čele stolu, ale mezi ostatními poslanci. A co se týče oslovení, tak ti, kteří mě znají dlouho, o mně jako o šéfovi mluví, ti noví mi naopak říkají pane předsedo.

Ale hlavně mě Sněmovna nemotivuje, nikdy jsem v ní nechtěl pracovat. Zajímá mě exekutiva. Chci se podílet na řízení státu jinak, než je dosud zvykem. Chci, aby se stát přestal rozkrádat, aby byl řízen racionálně a aby byly peníze na další věci jako důchody. A chci ho také řídit transparentně tak, aby naši voliči a občané věděli, jaký je skutečný stav, protože tu žijeme v jedné velké lži.

Z jaké pozice v exekutivě byste to chtěl ovlivňovat?

To je otázka dohody s koaličními partnery. Určitě by mi pozice vicepremiéra pro ekonomiku seděla lépe než šéfa nějakého resortu. Ta myšlenka pramení z toho, že bych jako manažer mohl pomáhat v řízení státu a ekonomice.

Tedy byste raději byl vicepremiérem než ministrem financí?

A proč ne?

Protože jste donedávna mluvil o tom, že vás zajímají finance.

Ale já nevím, to pro mě není podstatné.

Naopak to může být hodně podstatné. Jako vicepremiér byste nemusel předkládat negativní lustrační osvědčení. To vám už doporučili i lidovci.

Cokoli řeknu, je špatně. Vy si vždycky něco vymyslíte. Když tam nebudu vůbec, tak o mně řeknete, že jsem jak  (Vít) Bárta. Když budu vicepremiér, tak je to kvůli lustracím. Když budu ministr financí, tak se mě budete ptát na Finanční a analytický útvar. Co tedy chcete?

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Chci, abyste řekl, o jaký resort usilujete, a ne měnil názory každý den.

Jak měním názor? KDU-ČSL říká, že buď bude ve vládě, nebo ji bude tolerovat, nebo bude v opozici. To je stejné, jako když říkám, že budu vicepremiér, ministr financí, nebo že ve vládě nebudu. Žijete v jiném světě než já. Já žiju v permanentní krizi a v krizi člověk vyhodnocuje situaci a přizpůsobuje se pod tíhou argumentů.

Ale vicepremiér by neměl faktickou moc jako ministr financí. Jak byste si zařídil vliv?

Kdyby to byl náš ministr, tak předpokládám, že by to byla týmová spolupráce.

Máte někoho kompetentnějšího, než jste vy, na post ministra financí?

V hnutí ne, tak bychom ho museli hledat mezi odborníky.

Uznejte tedy, že celý humbuk je kvůli vašemu lustračnímu osvědčení.

Lustrace, lustrace. V této zemi mají zločinci, tuneláři a kmotři, kteří nakradli miliardy, negativní lustrační osvědčení. A já ho nemám, protože jsem na nějakém pofidérním seznamu, který ODS po léta opravovala a na kterém jsou lidi, kteří nic neudělali a byli naopak perzekuováni. Ti skuteční estébáci své svazky dávno skartovali.

Jenže tato kauza vám může zlomit vaz a do vlády se třeba vůbec nedostanete.

Tak se nedostanu, budou předčasné volby a voliči karty rozdají znovu a ANO získá ještě víc procent. Nebo nebudu členem vlády a budu šéfem rozpočtového výboru. Copak si myslíte, že se kvůli tomu zastřelím?

Tady je problém, že na Babiše jsou jiná kritéria. Tohle může, tohle nemůže. Koho dnes zajímá, že jsem na nějakém seznamu starém třicet let. Myslíte, že to zajímá lidi na Ostravsku? Myslíte si, že to zajímá ty babičky, které kvůli nízkému důchodu nemají na léky?

Vždyť jsem nikoho nepoškozoval, ani nepronásledoval, ale přesto mám být vyloučený ze společnosti jen proto, že zaměstnávám desítky tisíc lidí a moje nadace pomáhá ostatním?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednavači všech tří zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Ze společnosti ne, ale z vlády jako ministr financí.

Ale vždyť s českým lustračním zákonem má problém i EU. Soc. dem. i komunisté ho kolikrát chtěli zrušit. A teď se to svádí na Babiše? Je to jen záminka, jak mě napadat a jak mi bránit v účasti na vládě. Lidi zajímá hlavně to, co bylo od revoluce. Co bylo před rokem 1989, vědí. Ale znovu říkám: ANO nemusí být ve vládě.

U nás si mi o ministerský post natvrdo neřekl nikdo

To si děláte legraci? Proč tedy vůbec o vládě jednáte?

Pokud nám nebude umožněno, abychom se na vládě plnohodnotně podíleli… To je záležitost našich koaličních partnerů i pana prezidenta. Ale třeba změní názor, anebo se vše vyřeší schválením zákona o státní službě. Po jeho zavedení nebudu lustrační osvědčení potřebovat.

Takže byste čekal dva tři měsíce na to, než byste se stal ministrem, a mezitím by resort řídil někdo jiný?

Neumím vám na to teď odpovědět. Jsem flexibilní a nechci, aby tu měl někdo pocit, že sestavení vlády brzdí Babiš. Udělám všechno pro to, abych nebránil vzniku koaliční vlády. A klidně můžu počkat, nikam nespěchám.

Vše ale závisí na dohodě s našimi partnery. Na pondělním jednání budeme od lidovců chtít, aby nám jasně řekli, jak se staví k mému problému s lustračním zákonem, a od toho se bude odvíjet další jednání.

O jaké resorty by ANO mělo zájem?

O ministerstvech jsme se s partnery zatím nebavili. Klasické parlamentní strany mají politiky, kteří sedí dlouho v parlamentu a mají nějaké představy o kariéře. U nás tomu ale tak  není.

Neříkejte mi, že nejsou v ANO lidé, kteří by nechtěli být ministry.

Jsou, ale poptávka je podstatně slabší než v jiných stranách.

Těch křesel zase tolik není, na vás může vyjít tak šest ministerstev.

U nás si mi o ministerský post natvrdo neřekl nikdo. Určitě máme v ANO lidi, kteří by mohli dělat ministry, ale neznamená to, že dostaneme resort, na který máme v hnutí odborníky.

Nepotřebuji nakrmit poslance a udělat z nich ministry, abych udělal hnutí jednotné. My jsme jednotní a myslím si, že si naši lidé váží, že dostali příležitost pracovat v parlamentu.

Musím přiznat, že se ve Sněmovně cítíme jako vetřelci, protože tam potkáváme lidi, kvůli kterým jsme zakládali ANO, jako například pana (Miroslava) Kalouska.

Celý text rozhovoru s Andrejem Babišem si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám