Hlavní obsah

ČSSD udělala návrh koaliční smlouvy, hotovo chce mít v polovině prosince

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

ČSSD na pátečním grémiu vypracovala návrh koaliční smlouvy, kterou ještě téhož dne poslala ANO a lidovcům. Po jednání to novinářům řekl místopředseda Milan Chovanec. Od pondělí by spolu měly začít jednat všechny tři strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec (vpravo) na tiskové konferenci

Článek

Chovanec nechtěl sdělit podrobnosti, které mají znát jen koaliční partneři. Mezi stranami, které by zformovaly budoucí koalici, jsou stále programové neshody. Lidovci v koaliční smlouvě chtějí právo veta, což Chovanec nekomentoval.

"Zatím mluvili jen o nějakých koaličních pojistkách. Bude to součást jednání," řekl Chovanec. Vyjádřil se k tématu policejního prezidenta: podle něj by to měla řešit až politická vláda, nikoliv Rusnokův kabinet.

Grémium ČSSD v pátek jednalo i s hejtmany. Ti přinesli vedení strany další náměty pro vyjednávání. "Vyslechli jsme si je, napsali poznámky, použijeme je pro další jednání," řekl Chovanec.

Lidovci si dávají 50 procent

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek očekává, že se všechny koaliční strany v pondělí dohodnou. „Koaliční smlouvu chceme zkompletovat do 14. prosince, kdy máme ústřední výkonný výbor,“ řekl Zaorálek.

Důležitým bodem jednání podle něj bude otázka státního rozpočtu, který chce soc. dem. projednat do 1. ledna, a zákon o státní službě. Jeho revizi chtějí lidovci. [celá zpráva]

Podle KDU-ČSL je šance, že strana ve vládě zasedne, padesátiprocentní. Zaorálek je optimista. „Z jednání jsem měl dojem, že šance je větší,“ řekl. „Jednání s ANO byla obtížnější, ale už se s nimi slušně sbližujeme. S lidovci by měla být shoda snazší.“

Reklama

Výběr článků

Načítám