Hlavní obsah

Bělobrádek mírní plány ČSSD s ANO, zákon o státní službě potřebuje revizi

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nabourává záměry potenciálních koaličních partnerů ČSSD a ANO. Obě strany se ve čtvrtek shodly na co nejrychlejším přijetí rozpočtu a přípravě novely léta odkládaného zákona o státní službě. Lidovecký šéf podobně smělé plány mírní a poukazuje na to, že po měsíci schůzek se ještě prakticky nic nevyjednalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v čele vyjednávacího týmu

Článek

Vyjednávači sociální demokracie a hnutí miliardáře Andreje Babiše se na čtvrtečním nočním jednání shodli na tom, že chtějí do konce roku předložit novelu zákona o státní službě, kterou po ČR požaduje Evropská komise a která by mohla vyřešit nejasnosti kolem požadavku na lustrační osvědčení pro členy příštího kabinetu.

Na to, že po měsíci jsme téměř nic nevyjednali, tak mít taková očekávání, to je dost odvážné
předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Osvědčení požaduje stejně jako jeho předchůdci prezident Miloš Zeman. To by mohl být problém pro Babiše, který se na Slovensku soudí kvůli údajným kontaktům s komunistickou StB.

"Stavím se k tomu skepticky. Myslím, že si (zákon o státní službě) zaslouží hlubší diskusi a revizi toho, co je aktuální, přežité a co už řeší jiné právní normy," řekl Bělobrádek s tím, že o novele by se podle něj mělo diskutovat napříč politickým spektrem. "Na to, že po měsíci jsme téměř nic nevyjednali, tak mít taková očekávání, to je dost odvážné," poznamenal šéf lidovců.

Zákon byl již před lety schválen, ale dosud nenabyl právní účinnosti.

Krátké rozpočtové provizorium není drama

Také ke snaze schválit návrh rozpočtu na rok 2014 do konce letošního roku se Bělobrádek staví rezervovaně. Podle něj se jedná spíše o teoretickou možnost. "Myslím, že několik týdnů rozpočtového provizoria není žádné drama," uvedl Bělobrádek.

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Možní koaliční partneři ČSSD, ANO a KDU-ČSL budou v pondělí v podvečer pokračovat v trojstranném vyjednávání. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka našlo Babišovo hnutí s ČSSD shodu v 99 procentech programu. Rozpory přetrvávají v daňové oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám