Hlavní obsah

Policie žádá Sněmovnu o vydání exprimátora Svobody

Právo, Novinky, jas, val, ada, nig
Aktualizováno

Do Poslanecké sněmovny dorazila žádost policie o vydání bývalého pražského primátora a novopečeného poslance Bohuslava Svobody (ODS). Už dříve byl Svoboda obviněn v kauze pražské opencard. Bývalý primátor považuje obvinění za nesmyslné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda

Článek

Předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Marek Benda na dotaz Novinek pouze řekl, že do Sněmovny dorazily dvě žádosti o vydání. Nechtěl však specifikovat, o jaká jména se jedná. Podle České televize má však být jedním z nich exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Druhým je poslanec ANO Bronislav Schwarz, který čelí už několik let obvinění ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. O jeho vydání požádal soud už krátce po volbách. [celá zpráva]

Pokud bych v takovém případě byl odsouzen, doporučím všem, ať tuto zemi opustí
pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

"Za žádnou imunitu se nebudu schovávat v případě tak nesmyslné žaloby, jako je ta, která je na mne a na všechny ostatní radní podána," řekl Svoboda. Podotkl, že on ani další obvinění radní opencard nevymysleli a nevytvořili, jen chtěli vyřešit problém z minulosti tak, aby se zbytečně nevyhazovaly peníze.

"Pokud bych v takovém případě byl odsouzen, doporučím všem, ať tuto zemi opustí," dodal Svoboda.

Na policii vypovídal již v červnu

Svoboda už v červnu v této kauze vypovídal na policii. Exprimátor ale tehdy pouze vyšetřovatelům přečetl své stanovisko. [celá zpráva]

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně Svobody podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Z někdejší rady není stíhána pouze členka Aleksandra Udženija (ODS). Tehdejšího hlasování se nezúčastnila.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Loni v dubnu radní souhlasili s tím, že město uzavře s firmou Haguess dvě nové smlouvy na podporu systému zhruba za celkem 74 miliónů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 miliónů. Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy byly podle jejích členů špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám