Hlavní obsah

ANO a ČSSD se na daních neshodly, rozpočet chtějí schválit ještě letos

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Na tříhodinovém čtvrtečním jednání se zástupci ČSSD a hnutí ANO dohodli, že by chtěli ještě letos schválit státní rozpočet pro příští rok. Novinářům to ve čtvrtek před půlnocí řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zároveň přiznal, že se proti očekávání obě strany zatím neshodly na sporných bodech, co se týče daní a případného zrušení druhého důchodového pilíře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho protějšek z hnutí ANO Andrej Babiš po čtvrtečním jednání v pražském Lidovém domě

Článek

„Vyřešili jsme velké množství sporných bodů, abychom v krátkém čase byli připraveni vypracovat návrh koaliční dohody. Dohodli jsme se také na společném úsilí, abychom rozpočet schválili ještě před koncem roku. Vnímali bychom to jako významný příspěvek ke stabilitě ČR,“ uvedl Sobotka. Dodal, že se tak chce vyhnout rozpočtovému provizoriu.

„Dlouze jsme diskutovali rozpočet, se kterým ne úplně souhlasíme. Máme málo času na analýzu detailů rozpočtu, ve druhém čtení se budeme snažit navrhnout nějaké úpravy. Jsme přesvědčeni, že náklady státu se dají redukovat,“ řekl předseda ANO Andrej Babiš.

ANO a soc. dem se naopak shodli na oblastech školství, zdravotnictví a sociální politiky. Tyto body budou chtít probrat s lidovci na pondělním jednání.

Urychlit zákon o státní službě

Podle Sobotky chce ANO a soc. dem. také předložit co nejrychleji zákon o státní službě, aby mohl platit v první polovině příštího roku. „Dospěli jsme k závěru, že nebudeme čekat na to, než se sestaví příští vláda,“ uvedl Sobotka. Návrh by tak měl být předložen ještě během prosince.

Lídr ČSSD odmítl, že by obě strany se zákonem spěchaly kvůli Babišovi, od něhož prezident Miloš Zeman požaduje negativní lustrační osvědčení. Právě zákon o státní službě by tuto povinnost pro ministry zrušil.

„Zákon se váže k čerpání prostředků z EU, pokud nebude schválen zákon, mohlo by to znamenat komplikace,“ uvedl Sobotka.

„Za hnutí ANO musím odmítnout, že by koalice řešila problém mé osoby, ať už v souvislosti s lustračním zákonem či návrhem o státní službě. Chceme zákonu věnovat delší čas a vláda by měla vzniknout ještě před jeho schválením,“ dodal Babiš.

Reklama

Související články

Sobotka: Buď bude trojkoalice, nebo volby

Před sobotní klíčovou schůzkou soc. dem. a ANO vyslal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka svým partnerům jasný vzkaz. Buď se strany společně s lidovci dohodnou na...

Výběr článků

Načítám