Hlavní obsah

Zklamaná Němcová končí po jedenácti letech ve vedení Sněmovny

Právo, Jan Martinek

Pro Miroslavu Němcovou (ODS) bylo středeční jednání Sněmovny tím posledním, které po jedenácti letech řídila. Bude si muset zvykat na oslovení řadové „paní poslankyně“. Žena, která vydržela ve vedení Sněmovny tři období (2002–2006 místopředsedkyně, 2006–2010 první místopředsedkyně, 2010–2013 předsedkyně) utrpěla nevídanou porážku. Dostala nejméně – 53 hlasů a jako jediná vypadla hned v prvním kole.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Němcová byla podle svědků v sále při vyhlašování výsledků překvapená, ačkoliv kuloární informace jí už před volbou mnoho šancí nedávaly. Dlouholetá sněmovní funkcionářka dostala ještě méně hlasů než nováček Tomio Okamura.

„Rodí se nová koalice pro zrušení lustračního zákona,“ řekla poté Němcová ČT. Uvedla, že o její další nominaci nebyla řeč. „Součástí takové koalice být nechci.“

Poslanci ODS ale mluví o tom, že ji příští týden mohou navrhnout znovu. Právu to řekla poslankyně Jana Černochová. „Je mi jí líto. Evidentně se TOP 09 dohodla s komunisty,“ podotkla v kuloárech.

Podobně mluvil i poslanec Petr Fiala a možný šéf ODS. „Ukázalo se, že naši velmi kvalitní kandidátku volili jen ti poslanci skutečně pravicově zaměření, a těch nyní ve Sněmovně není mnoho. Naopak se tu zformovala široká levicová koalice,“ řekl Právu.

Ostatní šli proti nám, zní z ODS

Na dohodu ostatních stran sváděl neúspěch Němcové i Martin Novotný. „Nebyl jsem překvapený, čekal jsem to. Ostatní strany šly proti nám. V kuloárech se před volbou půl hodiny bavil Tomio Okamura s Miroslavem Grebeníčkem, o čem se asi bavili,“ spekuloval.

Němcová několikrát čelila v předsednické funkci kritice z opozičních lavic. ČSSD jí například vyčítala, že příliš rychle vydala souhlas se zatčením Davida Ratha, aniž se seznámila s detaily. Věci veřejné ji kritizovaly za to, že při projednávání zákona o církevních restitucích v červenci 2012 odebrala bývalému poslanci Michalu Babákovi slovo, protože nemluvil k věci. Babák tehdy při obstrukcích začal vyprávět církevní historii až od dob Velké Moravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám