Hlavní obsah

Lidé v Ústí demonstrovali proti i pro prolomení limitů

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Zhruba stovka lidí protestujících proti plánům a snahám o prolomení těžebních limitů se ve středu odpoledne sešla před Krajským úřadem v Ústí nad Labem. Naproti přes silnici k domu kultury dorazil zhruba stejný počet horníků a odborářů z Mostu, kteří naopak prolomení limitů požadovali. Obě strany na sebe pískaly a troubily, horníci ale zanedlouho odešli.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lidé v Ústí demonstrují proti snahám o prolomení těžebních limitů

Článek

Protest za zachování limitů pořádali členové Strany zelených a Pirátské strany. Impulsem ke svolání akce bylo prohlášení ministra v demisi Jiřího Rusnoka, který minulý týden při návštěvě Mostu uvedl, že limity jsou vyčpělé a nevyloučil jejich zrušení.

Podle Vladimíra Buřta ze Strany zelených ale Rusnok před třemi měsíci mluvil jinak, když říkal, že se limity zabývat nebude. Důvodem setkání demonstrantů podle Buřta je právě ten, že vláda, která se nikomu nezodpovídá, může zákon o prolomení limitů připravit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

U domu kultury prolomení limitů podpořili horníci a odboráři z Mostecka

„Limity ale chrání 24 obcí, nikoliv jen Horní Jiřetín a Černice,“ uvedl Buřt s tím, že všude by poté například následovala stavební uzávěra.

Protest lidí ocenili i ekologové z organizace Greenpeace, která proti případnému prolomení limitů vystupuje dlouhá léta. „Chceme je podpořit a potvrdit, že jsme s nimi. Za celou dobu jsme se nesetkali s tak nelegitimním a očividně zmanipulovaným pokusem o jejich prolomení, jako nyní předvádí duo Zeman–Rusnok,“ řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Pracovní místa proti devastaci krajiny

Odboráři z Mostu přijeli autobusy a u domu kultury naproti přes silnici rozvinuli transparenty s nápisy například „Pohřběte limity, ne nás” či „Nehandlujte s pracovními místy”.

Lidé před krajským úřadem zase měli hesla „Nechceme žít na okraji jámy”, „Rusnoku, práci si hledej, ale ne v MUS” a další. Obě skupiny na sebe chvíli pískaly. Zanedlouho ale horníci a odboráři místo opustili a v poklidu odešli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám