Hlavní obsah

Česko pokryje ledovka, varovali meteorologové

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

V noci na čtvrtek a v průběhu dne se může v České republice tvořit ledovka. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který vydal varování platné pro celé území od čtvrteční druhé hodiny ráno do 15 hodin.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Článek

Ledovku připisují meteorologové frontálnímu systému, který bude v noci na čtvrtek a ve čtvrtek během dne přecházet od severozápadu přes naše území.

„Ve druhé polovině noci na čtvrtek začne přes naše území postupovat dále k jihovýchodu pásmo mrznoucích srážek nebo sněžení. Na severozápadě a severu území je vysoce pravděpodobná převaha mrznoucího deště nebo deště se sněhem, a proto je zde i nejvyšší riziko tvorby ledovky,“ uvedli meteorologové.

Pozor by si měli dát řidiči

Do jihovýchodní části republiky dorazí srážky během dopoledne. S vyšší pravděpodobností má v těchto místech převažovat sněžení nad mrznoucími srážkami. Ani tam ale podle nich nelze vyloučit, že se bude tvořit ledovka.

ČHMÚ očekává srážkové úhrny do dvou milimetrů, na horách kolem pěti milimetrů. V noci na pátek mají navíc teploty klesnout na 2 až –2 stupně, takže se ojediněle může tvořit náledí. Případnou další výstrahu vydají meteorologové během čtvrtečního dne.

Související téma

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

„Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ doporučili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám