Hlavní obsah

Pozemkový úřad zkoumá doklady zpochybňující některé nároky církví

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archivy, ve kterých se nacházejí dokumenty o bývalém církevním majetku, čelí náporu zájmu nejen církví, ale i Státního pozemkového úřadu, který vracení majetku církvím řídí. Na rozdíl od církví ale jeho úředníci dohledávají také doklady, které zpochybňují nebo vyvracejí některé neoprávněné nároky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad se v současnosti zaměřuje na ty majetky, za které církve dostaly po roce 1948 zaplacenou náhradu, a tudíž nemají na jejich vydání nárok.

Není to jednoduché. Podle šéfa SPÚ Petra Šťovíčka se řeší například problém, jestli lze za takovou náhradu brát i to, když stát za církev v minulosti uhradil její dluh. „Je nutno buď potvrdit, či vyvrátit, že vypořádání dluhů oprávněných osob mělo povahu náhrady,“ sdělil včera Právu Šťovíček.

Za křižovníky zaplacen osmimiliónový dluh

Zajímavé dokumenty dostal pozemkový úřad z archivu České národní banky. Ty se týkají Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou a nabourávají jejich nárok na vracení pozemků ve Starém Kníně u Dobříše a v Dobřichovicích nedaleko Prahy. Podle informací Práva pracovníci archivu ČNB nalezli „Zprávu o likvidaci závazku“ z 11. března 1952.

Podle této zprávy měli křižovníci dluh u Živnostenské banky přes osm miliónů korun. Dne 2. září 1949 podepsal řád generální cesi (postoupení majetku – pozn. red.) na svůj majetek ve prospěch Živnostenské banky.

Poté, co komunistický režim řádu jeho majetek zkonfiskoval a předal ho Čs. státním statkům, Živnostenská banka inkasovala od státních statků nejdříve pět a poté dva milióny korun. Přitom křižovníkům zůstal u banky dále dluh přes 800 tisíc korun. Křižovníci přitom žádají skoro o čtyři sta parcel, z nichž je část na lukrativních místech v Praze a jejím okolí.

Augustiniáni byli v exekuci

V archivech ministerstva zemědělství zase úředníci nalezli dokumenty o tom, že řád augustiniánů měl svůj majetek v Šardicích na Hodonínsku v exekuci. Podle dokumentů stát sice nevyplatil augustiniánům náhrady za zabavený majetek, ale uhradil za ně pohledávky věřitelů.

Podle Šťovíčka má SPÚ obdobné dokumenty, které dokazují, že místo náhrady za zabraný majetek byl zaplacen i dluh benediktinů z Rajhradu.

Sporných otázek se při vyřizování církevních žádostí přibývá, Šťovíček se proto rozhodl vytvořit poradní komisi odborníků a právníků. V úterý poprvé zasedala. Šťovíček Právu řekl, že ke konkrétním závěrům zatím nedospěli, pouze si nastínili problémy. „Budeme dále hledat v archivech,“ poznamenal.

Znovu se sejdou za měsíc a na té schůzce budou podle Šťovíčka řešit i problém německého řádu.

Členy týmu jsou např. ústavní právník Václav Pavlíček z Právnické fakulty UK, Jan Bárta z Ústavu státu a práva Akademie věd, zástupci ministerstva kultury a katastrálního úřadu i předseda senátního výboru pro hospodářství a zemědělství Jan Hajda z ČSSD.

Připravuje se i tým vyjednavačů ČSSD a ANO

Podle Pavlíčka na schůzce pracovníkům SPÚ doporučili, v jakých archivech a dokumentech by mohli najít chybějící informace. „Já jsem třeba doporučoval, aby se podívali na předúnorovou právnickou literaturu a učebnice, které se týkaly prezidentských dekretů,“ řekl Právu Pavlíček.

Na jednání s církvemi o případné revizi církevních restitucí se už připravuje i tým vyjednavačů z ČSSD a ANO. Soc. dem. zastupuje místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, ekonomický expert Karel Machovec a člen právní komise ČSSD Jan Kudrna z UK.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Za ANO bude jednat poslanec Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem rady ekonomických poradců hnutí. Církevní tým povede generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, dále bude jednat ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Kandidát Ekumenické rady církví bude nominován po čtvrtečním shromáždění této instituce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám