Hlavní obsah

Hamáček má funkci šéfa Sněmovny v kapse

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soc. dem. se chystá s výjimkou prezidenta kontrolovat všechny nejvyšší ústavní instituce. Její kandidát Jan Hamáček má téměř v kapse křeslo šéfa Sněmovny, neboť ho před středeční tajnou volbou podporuje většina poslaneckých frakcí. ČSSD má mít po šéfovi Senátu i premiéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Takovou koncentraci moci kritizoval v úterý šéf Úsvitu Tomio Okamura. Hnutí se proto ještě poradí, zda Hamáčkovi hlas dá. Jeho čtrnáct hlasů má na místopředsednickou funkci jistých zatím jen Okamura.

Soc. dem. ale ke zvolení svého předsedy Sněmovny nepotřebuje ani hlasy Úsvitu, ani ODSTOP 09. Budoucí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se totiž zavázala, že vzájemně podpoří své členy do vedení. Tedy Hamáčka, Jaroslavu Jermanovou (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) do pozic místopředsedů. Dohromady dají 111 hlasů.

Kalousek místopředsedou

Hamáček navíc – jak v úterý řekl šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík – může počítat i s hlasy jeho poslanců. Gazdík je přesvědčen, že místopředsedou Sněmovny se stane jejich kandidát Miroslav Kalousek. „Na základě několika jednání jsou jeho šance vysoké,“ uvedl Gazdík.

Podle kuloárových informací by měl Kalousek získat hlasy nejen od šestadvaceti svých poslanců, ale také od části ODS, soc. dem. i komunistů a lidovců.

Čtveřici místopředsedů by měl uzavřít šéf KSČM Vojtěch Filip, proti jehož zvolení se postavili lidovci. Hlasy nedostane ani od ODS, která nominovala Miroslavu Němcovou.

Filip má podporu třiatřiceti komunistů i soc. dem., což je dohromady 83 poslanců, a také části 47členného klubu ANO.

Otázkou pouze je, zda Filip  i Kalousek budou dnes zvoleni už v prvním kole tajné volby, anebo – jak bývá ve Sněmovně zvykem – dostanou méně hlasů, ale projdou v kole druhém.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Reklama

Výběr článků

Načítám