Hlavní obsah

První nezařazený poslanec může být z Babišova ANO

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podruhé během jediného měsíce musí ANO řešit problém se svými zákonodárci. V úterý totiž hnutí vyzvalo svého poslance Jana Sobotku, aby nepřijal mandát kvůli svým dluhům, které straně zatajil. Pokud ale Sobotka odmítne, tak ještě předtím, než začne Sněmovna plně fungovat, bude mít prvního nezařazeného poslance a potenciální koalice ČSSD, ANO a lidovců by přišla o první hlas.

Foto: anobudelip.cz

Jan Sobotka

Článek

O Sobotkově kauze informovalo v úterý Právo. Přitom vysočinský podnikatel nahradil dvojku tamní kandidátky Miloslava Bačiaka. Ten po svém zvolení odstoupil kvůli tomu, že zatajil svůj titul RSDr. a minulost politruka. [celá zpráva]

„Jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. Pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost, ale nebyla to pravda. Klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát,“ uvedla na dotaz Práva místopředsedkyně ANO a jednička vysočinské kandidátky Věra Jourová.

Hrozí i vyloučení z ANO

Podle ní celou situaci bude hnutí muset řešit ještě uvnitř strany, protože Sobotka je i předsedou krajské organizace ANO na Vysočině. „Na předsednictvu zřejmě padne návrh na vyloučení z hnutí,“ dodala Jourová s tím, že v případě, že by Sobotka odmítl odstoupit, ho strana vyloučí také ze svého poslaneckého klubu.

Pětatřicetiletý podnikatel v oblasti informačních technologií Sobotka neměl ještě minulý týden vyrovnané daně za uplynulý rok. Navíc splácí desítky tisíc na zdravotním pojištění. Chybu ohledně daní prý má na svědomí jeho účetní. [celá zpráva]

Jourová uvedla, že jde o pochybení, pro které by mohla mít pochopení, kdyby se nejednalo o politika. „Musí se měřit přísnějším metrem a my to děláme výzvou, aby nepřijímal mandát,“ podotkla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám