Hlavní obsah

Zeman se poprvé od zranění objevil na veřejnosti

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v úterý poprvé zhruba po měsíci, co si poranil koleno, objevil na veřejnosti. Na zámku v Lánech jmenoval po poledni Radovana Suchánka novým ústavním soudcem.

Zeman se ukázal měsíc od zranění na veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

„Říkalo se o vás, že jste na tuto funkci mladý, ale já vím, že se již 17 let zabýváte problematikou ústavního práva,“ řekl Zeman při jmenování čtyřicetiletého Suchánka novým soudcem Ústavního soudu. Suchánek bude jeho nejmladším členem. Zeman si od toho slibuje, že bude novým pozitivním impulsem pro Ústavní soud.

Suchánek mu za jmenování a projevenou důvěru poděkoval. „Velice si vážím důvěry a pocty. Při výkonu této funkce budu usilovat o to, abych dostál všem povinnostem, které jsou s touto funkcí spjaty,“ řekl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech nového soudce Ústavního soudu Radovana Suchánka. V pozadí jsou předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Senátu Milan Štěch.

Zeman se zhruba měsíc neukazoval na veřejnosti. Koncem října si v noci poranil koleno, když zakopl o koberec. Od té doby se léčí na zámku v Lánech. Napřed byl upoután na invalidní vozík, poté začal chodit o berlích. Také v úterý při jmenování se opíral o jednu francouzskou hůl.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Suchánek dosud působil na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, ale také jako právní poradce ČSSD. Senátoři při debatě o jeho jmenování poukazovali na Suchánkovo členství v ČSSD a na to, že dělal poradce Zdeňku Škromachovi. Letos v červnu se také podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Suchánek ale oponoval, že členství v politické straně není v rozporu se zákonem, a v případě zvolení ČSSD opustí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám