Hlavní obsah

Důstojník StB o Babišově zfalšovaném svazku účelově lže, tvrdí historik

Praha

Je nepravděpodobné, aby si pracovníci Státní bezpečnosti (StB) vymysleli a zfalšovali svazek o Andreji Babišovi. Tvrdí to badatel Radek Schovánek, který se už 20 let zabývá problematikou svazků StB. Tvrzení bývalého důstojníka tajné služby Andreje Kuľhy označil za účelovou lež, protože v systému existovaly různé mechanismy kontroly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Kuľha žijící na Slovensku týdeníku Euro řekl, že spis, který má dokládat Babišovu spolupráci s StB, je zfalšovaný. Svazek zveřejnil slovenský Ústav paměti národa.

Schovánek působí v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), ale svou domněnku o nepravděpodobnosti falšování svazků StB poskytl jako osobní názor.

Nicméně i vedoucí oddělení operativních svazů a vyšetřovacích spisů českého Archivu bezpečnostních složek (ABS) Xenie Penížková se domnívá, že obecně falšování ve struktuře StB bylo spíš nepravděpodobné. Konkrétně Babišův svazek nekomentovala. ABS spadá pod ÚSTR.

Aby vykazovali činnost? Nepravděpodobné

"Není úplně pravděpodobné, že by si spolupracovníci StB mohli všechno vymyslet, aby vykazovali takzvaně činnost," uvedla Penížková s tím, že materiály kolem Babiše musí vyhodnotit soud. ABS spisem o Babišovi nedisponuje, připomněla.

Oni také samozřejmě byli určitým způsobem kontrolováni, a to i svými nadřízenými. A v případě, že by se něco takového provalilo, tak by je to stálo kariéru
Xenie Penížková, Archiv bezpečnostních složek

Informace z provenience StB lze podle Penížkové získat z více zdrojů, a to nejen ze svazku. "Jsou k dispozici určitě i materiály spisové povahy, to znamená různá vyhodnocení plánů práce a tak dále. Poté se mohou najít agenturní zprávy ve svazcích jiných osob a nebo například materiály z toho propůjčeného bytu. Potom je na posouzení soudu, jak tyto materiály posoudí," řekla.

"Obecně není úplně pravděpodobné, že by toto všechno mohlo být vymyšleno týmem spolupracovníků StB, protože oni také samozřejmě byli určitým způsobem kontrolováni, a to i svými nadřízenými. A v případě, že by se něco takového provalilo, tak by je to stálo kariéru," dodala.

Expert: Proč bychom mu měli teď věřit?

"Já tomu prostě nevěřím a považuji to za účelovou lež," prohlásil Schovánek. "Já se osobně domnívám, že ten příslušník Státní bezpečnosti lže, tak jako lžou mnozí z nich u soudu, protože vědí, že zneužití pravomoci veřejného činitele, kterého se dopustili, je již promlčené," dodal Schovánek.

Co se týká falšování, dokáže si prý jen představit, že mohl být na někoho veden smyšlený spis měsíc nebo dva.

"Pokud ten příslušník říká, že to nezfalšoval on, ale někdo, tedy jeho kolegové, ptám se: proč tehdy nedal trestní oznámení, pokud věděl, že jeho kolegové páchají trestnou činnost, protože byli pod přísahou a StB byla vojensky organizovaný sbor. A pokud to trestní oznámení nepodal a věděl o této trestné činnosti, tak se ptám, když předtím kryl podvodníky, kteří falšovali úřední listiny, proč bychom mu nyní měli věřit?" uvedl Schovánek.

Na 98 procent nebyl agent, tvrdí bývalý důstojník

Záznamy o Babišově spolupráci s StB zveřejnil bratislavský ÚPN, kde dříve Schovánek působil také. Podle dokumentů měl Babiš spolupráci podepsat v listopadu 1982.

"Babiš na 98 procent nebyl agent," řekl nyní Euru Kuľha. Z manipulace se spisem obvinil bývalé kolegy, s nimiž se dostal před sametovou revolucí do konfliktu. Svoje tvrzení je připraven zopakovat před soudem.

O spolupráci Babiše s StB se hovoří v souvislosti s jeho možným vládním angažmá. Babiš by mohl mít problémy s lustračním osvědčením, které vyžaduje před jmenováním prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám