Hlavní obsah

Noví poslanci se učili hlasovat. Na co je záhadné tlačítko F/X?

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Nově zvolení poslanci se v pondělí poprvé sešli ve Sněmovně, která má od 14 hodin svou ustavující schůzi. Už dopoledne obdrželi osvědčení o zvolení poslancem a učili se, jak zacházet s hlasovacím zařízením. Odpoledne budou skládat poslanecký slib, čeká je také volba nového předsedy a místopředsedů komory.

Nová Poslanecká sněmovnaVideo: Novinky

 
Článek

Nabídku, aby si hlasovací zařízení vyzkoušeli v praxi, využilo 94 poslanců. Během čtvrthodinové instruktáže zjistili, co znamená, když zmáčknou během dvaceti vteřin určených pro hlasování tlačítka ANO, NE, případně tlačítko označené písmeny F/X, jak si překontrolují, co vlastně zmáčkli a kde se dozvědí, jak se hlasovalo.

„Abyste byli zaznamenáni jako přítomní, musíte být v sále a přihlášeni hlasovací kartou,“ dostali první důležitý pokyn.

V případě, že se někomu z poslanců bude zdát, že počet přihlášených neodpovídá skutečnému počtu poslanců, kteří v sále skutečně sedí na svých místech, má každý z nich právo požádat o odhlášení a o nové přihlášení. To vyhlašuje předsedající. V minulých volebních obdobích tohoto práva využívali poslanci především ve chvíli tzv. bojových hlasování, kdy šlo o každý hlas.

Tlačítko F/X?

Poslanci se také dozvěděli, k čemu mají právě ono záhadné tlačítko F/X: jeho stlačením se přihlásí k tzv. faktické poznámce. Pokud chtějí uplatnit své právo promluvit, aniž by byli řádně písemně přihlášeni do diskuse, pak stisknutím tohoto tlačítka upozorní předsedajícího schůze. Jemu se na displeji objeví jméno a po skončení právě hovořícího řečníka vyzve podle pořadí, jak se mu poslanci objevují, aby vystoupili se svým příspěvkem. Faktická poznámka nesmí překročit dvě minuty. Jestliže se poslanec rozpovídá víc, pak jej předsedající upozorní a případně mu odejme slovo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Michal Hašek (ČSSD) převzal osvědčení o zvolení z rukou ministra vnitra v demisi Martina Peciny.

Stejné tlačítko pak signalizuje i to, že se poslanec zdržuje hlasování. Mačkat ho ale ani nemusí, protože pokud nestiskne nic, pak bude u jeho jména na oficiální sjetině, která se objeví během pár vteřin na webových sněmovních stránkách, také uvedeno: zdržel se.

Několikerá kontrola

Výsledek si mohou ti, kteří hlasovali, překontrolovat jak na webu, tak přímo v sále u pracovníků kanceláře, kteří tu mají vyhrazené místo. Celkové počty se objeví i na dvou velkých elektronických světelných tabulích.

V minulosti měly kluby většinou určeného jednoho poslance, který chodil kontrolovat výsledky, neboť poslanec má právo bezprostředně po oznámení výsledku požádat o revizi. O jeho námitce proti výsledku ale musí rozhodnout celá Sněmovna.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie) převzal osvědčení o zvolení z rukou ministra vnitra v demisi Martina Peciny.

I poslanci jsou jen lidé, kteří mohou svou hlasovací kartu zapomenout, či ji dokonce ztratit. Aby nebyli zbaveni svého hlasovacího práva, mohou si vyzvednout u pracovníků kanceláře náhradní kartu, jejíž číslo musejí ale sdělit předsedajícímu schůze, který to oznámí kvůli identifikaci při hlasování. Náhradní kartu musejí poslanci každý den vrátit. Při ztrátě jim pak bude vydána karta nová.

Převzali osvědčení o zvolení

Ještě předtím, než se noví poslanci naučili zacházet s hlasovacím zařízením, převzali v pondělí dopoledne z rukou ministra vnitra v demisi Martina Peciny osvědčení o zvolení. Poslanci stvrzovali převzetí dokumentu podpisem. Někteří z nich přišli později a převzali jej dodatečně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Od ministra vnitra v demisi Martina Peciny (vpravo) převzal poslanec a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg osvědčení o zvolení.

Při ustavující schůzi poslanci zaujmou místa v jednacím sále podle abecedy. Sál si poslanci prohlíželi už od rána. Zjišťovali například, kde je jejich místo v lavicích. Zasedací pořádek podle klubů by měl být stanoven až na druhé schůzi.

Bačiakovu rezignaci nemá kdo přijmout

V pondělí se mezi novými poslanci neobjevil Miloslav Bačiak z hnutí ANO, který se již mandátu poslance vzdal. Už před volbami se ukázalo, že zamlčel svou minulost politruka i titul RSDr, udělovaný komunisty. Bačiakovo jméno při předávání osvědčení nezaznělo. Jeho mandát ale podle informací ze Sněmovny zatím formálně trvá. Protože ještě není zvolen nový předseda dolní komory, nemá kdo rezignaci přijmout. Bačiaka potom nahradí v poslaneckých lavicích podnikatel Jan Sobotka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministra vnitra v demisi Martina Peciny (vlevo) předal novému poslanci Jaroslavu Zavadilovi (ČSSD) osvědčení o zvolení.

Pondělní jednání poslanců bude spíše formální. Kromě složení slibu například vyhlásí lhůtu pro podávání návrhů na kandidáty do vedení Sněmovny a do mandátového a imunitního výboru. Schůze má pokračovat ve středu, kdy už by se měla mimo jiné uskutečnit volba předsedy a místopředsedů Sněmovny.

Po skončení jednání je na programu schůze vyjednavačů ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kteří mají znovu diskutovat o podobě programu a možné trojkoaliční vládě. ČSSD a ANO lidovcům předestřou to, co dosud vyjednaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám