Hlavní obsah

Sníh napadne i v nížinách, západ potrápí celodenní mráz

– Praha
Novinky, val

Sněhové srážky budou i v následujících dnech výsadou především horských oblastí, mírně ale nasněží i v nížinách. Teploty nejčastěji nepřekročí čtyři stupně Celsia, v západní části republiky budou dokonce takzvané ledové dny, kdy po celý den teploty nestoupnou nad bod mrazu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Milan Malíček, Právo

I v nižších polohách může napadnout několik centimetrů sněhu.

Článek

Teploty v pondělí ráno klesly v některých místech až na -8 stupňů. Na vině je studené severní proudění, které bude počasí v České republice ovlivňovat zejména v prvních dvou dnech týdne. Pondělí i úterý proto budou v tomto směru velmi podobné. Oblačnost bude proměnlivá, v nížinách napadne jeden až dva centimetry sněhu, na horách to může být až deset centimetrů, podotkla Honsová.

Podle ní se teploty v těchto dvou dnech budou pohybovat kolem nuly. Na západě republiky bod mrazu vůbec nepřekročí, v Praze a ve východních Čechách naměříme do dvou stupňů, na jižní Moravě to budou až čtyři stupně.

Kvůli hrozícímu náledí by se měli mít na pozoru řidiči, mohou se také tvořit sněhové jazyky.

Nejteplejším dnem čtvrtek

Ve středu dorazí do České republiky teplejší vzduch, ráno naměříme -3 až -7 stupňů, odpoledne bude na západě republiky kolem -1 stupně, v Praze a ve východních Čechách kolem 3 stupňů, na Moravě a ve Slezsku až 4 stupně. Obloha bude polojasná nebo skoro jasná.

Čtvrtek bude nejteplejším dnem týdne. Ráno naměříme -1 až -5 stupňů, odpoledne od 1 do 5 stupňů. Vlivem frontálního systému vtrhnou do země odpoledne srážky, které budou v nížinách dešťové, smíšené nebo mrznoucí.

Podobně tomu bude do konce týdne. Od severozápadu bude do Česka vanout chladnější vzduch, frontální systémy ale budou přinášet velkou oblačnost, s kterou přijdou převážně dešťové a smíšené srážky. Ty budou na horách sněhové. Odpolední maxima se vyšplhají až k 6 stupňům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám