Hlavní obsah

V Průhonicích zasedli vyjednavači ČSSD a ANO. Řeší se daně a šéf Sněmovny

Právo, ČTK, Jan Martinek

Zástupci ČSSD a ANO hledají v sobotu v Průhonicích u Prahy shodu na daních a vedení Sněmovny. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při příchodu novinářům řekl, že by rád příští týden už začal pracovat na návrhu koaliční smlouvy. V úvahu připadá koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, pokud se strany shodnou na programu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ČSSD (zleva) Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka a Alena Gajdůšková přichází na povolební vyjednání se zástupci ANO.

Článek

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová uvedla, že pokud by byla navržena do vedení Sněmovny, měla by o pozici zájem: "Budu tam, kde budu potřebná." Pozici předsedy Sněmovny si ale nárokují sociální demokraté i ANO. "Bylo by dobře, kdybychom prokázali, že jsme schopni se domluvit na tak důležité věci, jako je vedení Poslanecké sněmovny," doplnil Sobotka.

Z debaty by měl podle něj vzejít společný kandidát, kterého by podpořili oba poslanecké kluby. ČSSD trvá na svém nominantovi. "Chceme vyjednat podporu ze strany poslanců hnutí ANO," uvedl Sobotka. Sociální demokraté by údajně mohli navrhnout Jana Hamáčka nebo Lubomíra Zaorálka, kteří byli místopředsedy dolní komory už v minulém volebním období.

Do týdne jednání trojkoalice

"Sociální demokracie by velmi ráda už příští týden začala pracovat na prvním návrhu textu koaliční smlouvy," řekl Sobotka. "Rádi bychom na konci příštího týdne už ten návrh koaliční smlouvy postoupili našim partnerům," řekl. Od začátku týdne by strany měly jednat ve trojici, dodal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

První místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová přichází v Průhonicích na setkání vyjednávacích týmů ČSSD a ANO.

"Ne všechny věci se musí dohodnout teď v koaliční smlouvě, řadu otázek bude možné posoudit až v okamžiku, kdy budeme přesně vědět, v jakém stavu přebereme jednotlivé resorty, v jakém stavu se nachází Česká republika," dodal Sobotka.

O daních panují rozpory

V nastavení daní zatím panují mezi ČSSD a hnutím ANO rozpory. Hnutí miliardáře Andreje Babiše je proti zavedení daňové progrese u fyzických osob a zvýšení firemní daně.

"Rádi bychom uzavřeli diskusi o otázkách, které zatím nebyly uspokojivě uzavřeny a které se týkají vývoje daňových sazeb v příštích letech," uvedl dnes Sobotka. Zmínil i daň z přidané hodnoty, konkrétně její snížení na některé položky.

Podle Sobotky budou vyjednavači jednat mimo jiné o druhém pásmu daně z příjmu fyzických osob, tedy lidí s nadprůměrným výdělkem, které by ČSSD viděla na 30 procentech z hrubé mzdy. To ANO zatím odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám