Hlavní obsah

Sobotka: Buď bude trojkoalice, nebo volby

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před sobotní klíčovou schůzkou soc. dem. a ANO vyslal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka svým partnerům jasný vzkaz. Buď se strany společně s lidovci dohodnou na vládě s většinou ve Sněmovně, nebo nezbývá než vyvolat předčasné volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Pane předsedo, už se smiřujete s rolí Petra Nečase v Babišově vládě?

To určitě ne. S Petrem Nečasem nechci mít nic společného. Rozhodně nebudeme opakovat vražedné koaliční vztahy, které fungovaly v jeho vládě. To bylo skutečně odpudivé, co se tam dělo. Věřím, že se nebudeme hádat v přímém přenosu jako Nečas, Kalousek a Bárta. Tohle nová koalice předvádět nesmí a nemůže.

Myslíte, že vás to nečeká?

Z jednání mám velmi dobrý pocit, je obrovská míra vůle se dohodnout. Alternativa k této vládě není žádná, to už jsou jen předčasné volby.

Představa, že by lidé šli zase za dva tři měsíce volit, by pro tuto zemi byla obrovská ztráta času, a především ztráta důvěry pro lidi, kteří dali ČSSD, ANO a KDU-ČSL poměrně silný mandát, aby začaly s touto zemí konečně něco dělat. Jsem optimista a domnívám se, že tu může vzniknout stabilní vláda, která nebude zemi škodit a naopak povzbudí hospodářský růst.

Takže menšinová vláda ČSSD už nepřichází v úvahu?

Není jiná stabilní alternativa než koalice s ANO a lidovci. Proto také už s formálním pověřením pana prezidenta vedu jednání o budoucí vládě právě s těmito stranami. Tato trojkoalice má dostatečnou většinu hlasů, mohla by tedy být stabilní.

A nejlepší by bylo, kdyby ve vládě byli zastoupeni všichni předsedové koaličních stran, abychom se nemuseli scházet na nějakých K9, ale abychom spolu mluvili ve vládě.

Kromě toho musíme uplatnit úplně jinou hospodářskou strategii než předchozí vláda, která se zaměřovala především na plošné škrty. Vláda už nesmí škrtit ekonomiku, naopak musí podpořit vznik nových pracovních míst.

Je také třeba, aby vláda měla dobrou pověst u občanů, aby v čele resortů byli kompetentní lidé, aby se neopakovala historie s paní Hanákovou nebo panem Drábkem.

Naráželi jsme na to, že Petr Nečas byl ve své vládě vlastně rukojmím ministra financí Miroslava Kalouska. Neskončíte jako premiér podobně?

Minimálně to, že jsem čtyři roky ministrem financí byl, mi umožňuje podrobný vhled do toho, jak toto ministerstvo funguje, i kdyby soc. dem. finance neměla.

Chceme resorty financí a vnitra, ale nejdřív se musíme dohodnout na zákonu o prokázání majetku, na tom, kdy zavedeme registrační pokladny, jestli budeme valorizovat penze. To je pro nás priorita.

Celý rozhovor s Bohuslavem Sobotkou si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám