Hlavní obsah

Armáda chce nové vrtulníky i dopravní letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda hodlá vyměnit zastarávající dopravní letadla a zanedlouho také bojové vrtulníky. Se změnami počítá koncepce dopravního a vrtulníkového letectva, kterou bude na svém příštím jednání projednávat kabinet v demisi premiéra Jiřího Rusnoka.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-24 české armády při startu.

Článek

Letitý sovětský dopravní Jak-40 by měl v budoucnu nahradit Airbus A-319, k němuž by v dalších letech měly přibýt dva střední transportní letouny.

Armáda na kbelské letecké základně provozuje dva airbusy A-319 ve verzi CJ, která má méně sedadel a cestujícím nabízí více pohodlí. Kromě přepravy vojáků do zahraničních misí je určeno pro pracovní cesty ústavních činitelů. Nový airbus chce obrana pořídit v základní verzi pro 110 až 120 cestujících. Letoun bude sloužit hlavně pro přepravu vojáků v zahraničních operacích, pro dopravu raněných nebo k humanitárním účelům. Politiky bude vozit až v druhém plánu, jako záložní letadlo.

Bitevní vrtulníky Mi-24 a Mi-35 spolu s polskými stroji Sokol by měly nahradit víceúčelové stroje schopné jak plnit bojové potřeby, tak i sloužit v leteckém záchranářství.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník W3A Sokol české armády

Nové vrtulníky by měly být zakoupeny rovněž pro dopravu ústavních činitelů. Mělo by se jednat o trojici strojů, které doplní stávající MI-8 ve VIP úpravě. V budoucnu by Česko mohlo do takzvané vládní letky koupit i nový luxusní vrtulník pro politiky.

Zastaralá letiště

Armádu podobně jako další státní složky v uplynulých letech postihly dopady úspor vynucených klesajícím výkonem světového hospodářství. Podle materiálu ministerstva obrany je vzhledem k nedostatku peněz na generální opravy část letecké techniky neschopná provozu, čímž dochází i k omezení schopností vojenského letectva. Chybí i kvalitně vycvičený personál.

Rozpočet ministerstva obrany
Ministerstvo má letos rozpočet asi 42 miliard korun. Podle resortních špiček by přitom měl být aspoň 50 miliard. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením peněz na obranu zhruba o 700 miliónů korun.

Nedostatek peněz se podepsal i na technickém stavu letišť. Ve špatné kondici jsou jejich ranveje i pojezdové plochy. U všech leteckých základen je třeba modernizovat navigační a rádiové spojení.

Do vylepšení základny u Náměště nad Oslavou stát společně s NATO v uplynulých letech investoval zhruba čtyři miliardy korun. Vzhledem k omezení přísunu financí ale nebyla dokončena celá modernizace. Asi 200 miliónů korun stát investoval do vylepšení vrtulníkové základny v Přerově, kterou ale armáda opustila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám