Hlavní obsah

ČSSD chce finance i vnitro. Jednání o postech nebude jednoduché, připustil Zaorálek

• Aktualizováno
Novinky, val

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek připustil po pátečním jednání grémia strany, že by případná koaliční smlouva mohla být podepsána bez toho, aby se do té doby podařilo vyřešit spornou otázku církevních restitucí. Na nich se nemůže dohodnout zejména ČSSD s církvemi. Jednoduchá však podle Zaorálka nebudou ani následná jednání o vládních postech.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka naznačil, že vedle postu premiéra by jeho strana ráda obsadila rovněž resorty financí a vnitra. O správu státní kasy však má zájem i hnutí ANO.

"Pokud se probereme programem, očekávám, že jednání o pozicích nebudou jednoduchá," připustil v pátek Zaorálek.

Restituce lze řešit později

Zároveň se vrátil i k otázce sporných restitucí. „To opravdu není věc, která by musela být hotova do koaliční smlouvy,“ řekl Zaorálek České televizi po jednání grémia ČSSD. Podle něj by tuto otázku mohli s církvemi řešit například noví ministři. „Může to být tak, že to (restituce) vynecháme, protože se tomu budeme věnovat i tak,“ dodal. Zaorálek již před pár dny uvedl, že sporné věci by nemusely být součástí případné koaliční smlouvy. [celá zpráva]

ČSSD požaduje po církvích, aby redukovaly svůj nárok ohledně finančních kompenzací v rámci restitucí. Připadnout jim má 59 miliard, které mohou s inflací vystoupat až na 96 miliard.

K tomu se ale církve nemají. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se sice ve čtvrtek sešel s jejich zástupci, k žádnému posunu ale nedošlo. Dohodli se pouze na tom, že ustanoví expertní tým, jenž bude záležitosti kolem možné změny v restitučním zákoně řešit. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kostel sv. Antonína Paduánského.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Grémium ČSSD v pátek pověřilo vedením tohoto týmu Alenu Gajdůškovou, skupina má být kompletní až během příštího týdne. Tehdy se také sociální demokraté sejdou s lidovci, kteří se staví na stranu církví. Zaorálek ale v pátek v ČT uvedl, že lidovci souhlasili s tím, že pokud se soc. dem. dohodnou s církvemi, budou výsledek akceptovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám