Hlavní obsah

Novic Kolovratník a ošlehaný Benda. Poslanci našli první shodu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po předsedech klubů má Sněmovna prvního funkcionáře – předsedou patnáctičlenné volební komise byl ve čtvrtek zvolen poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník. Komise bude příští týden řídit sérii voleb dalších funkcionářů komory, takže tento nováček zažije křest ohněm.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění sněmovny.

Článek

Po čtvrteční schůzce šéfů klubů sněmovních stran se začíná rýsovat i mandátový a imunitní výbor. Ten vznikne na pondělním ustavujícím zasedání komory jako první, neboť musí ještě před schůzí ověřit platnost mandátů všech zvolených poslanců.

Podle informací Práva vedení výboru by měla dostat ODS. Jak řekl šéf jejího klubu Zbyněk Stanjura, do této funkce chtějí navrhnout Marka Bendu. Předseda poslanců soc. dem. Roman Sklenák Právu potvrdil, že proti Bendovi nikdo neprotestoval.

Foto: archiv ANO

Poslanec hnutí Ano Martin Kolovratník se stal předsedou patnáctičlenné volební komise Sněmovny

Benda, který v minulosti už byl šéfem klubu či ústavněprávního výboru, je v dolní komoře s krátkou přestávkou přes dvacet let a do Sněmovny nyní přeskákal díky preferenčním hlasům.

O dalších funkcionářích Sněmovny se dál jen spekuluje. O místopředsedech se bude rozhodovat na nejvyšší úrovni, tedy až na sobotní schůzce týmů ČSSD a ANO. Podle šéfa ANO Andreje Babiše trvá ale mezi oběma stranami rozpor, kdo obsadí křeslo předsedy a kolik která strana bude mít místopředsedů komory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Marek Benda

Babiš nepovažuje za správné, aby soc. dem. a ANO obsadily tři pozice ve vedení, tedy že by ta strana, která nezíská předsednictví, měla jako kompenzaci dva místopředsedy.

ANO by rádo vidělo svoji místopředsedkyni Věru Jourovou jako šéfku komory, v ČSSD se hovoří o dvou kandidátech do vedení, a to o Lubomíru Zaorálkovi nebo Janu Hamáčkovi.

Výbory zatím nerozděleny

Ani schůzka šéfů klubů neudělala jasno v tom, jak rozdělit vedení výborů mezi strany.

„O předsedech výborů se bude diskutovat nejdříve až po sobotním jednání stran příští koalice, případně až se domluví na obsazení vlády,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Také podle soc. dem. Sklenáka se může o rozdělení výborů pro strany mluvit až v průběhu schůze. „Obsazení těchto postů a jednání o vládě spolu souvisí,“ řekl Právu.

Výborů bude osmnáct

Po poradě šéfů klubů je tak jisté pouze to, kolik bude mít komora pracovních orgánů a kolik v nich zasedne zástupců stran. Výborů bude tak jako v minulém volebním období 17 plus organizační výbor. Nebude se slučovat branný a bezpečnostní výbor, jak to jako jediné žádalo hnutí ANO.

Jako v minulosti vznikne pět komisí pro kontrolu bezpečnostních složek. Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a menšiny se přemění na podvýbor. Agenda dosavadní komise pro práci kanceláře Sněmovny, která by byla jako samostatný orgán zrušena, přejde pod jednoho z místopředsedů.

Delegací do mezinárodních parlamentních organizací bude o jednu méně, neboť se sloučí delegace do Meziparlamentní unie a do Středoevropské iniciativy.

Koalice bude mít většinu

Ve výborech budou křesla rozdělena poměrným způsobem tak, aby počet pro strany odpovídal jejich volebnímu výsledku. Ve všech tak bude mít početní převahu případná koalice soc. dem., ANO a lidovců.

V největších výborech, kterými jsou rozpočtový a hospodářský, které budou mít po 25 členech, ČSSD a ANO umístí po šesti lidech, KDU-ČSL získá dvě místa. Čtyři budou mít komunisté, TOP 09 tři, a po dvou ODS a Úsvit.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Čtyři výbory – pro sociální politiku, veřejnou správu, zdravotnictví a školský – budou mít po 21 členech (poměr koalice a opozice v nich bude 11:10), devatenáctičlenné budou výbory pro evropské záležitosti, ústavně právní a zemědělský (11:8), zbývajících osm výborů bude mít 15 členů (9:6). Na první schůzi Sněmovny se ustaví výbory, které si až poté zvolí šéfy.

Reklama

Související články

Babiš by mohl šéfovat rozpočtovému výboru

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš by se mohl stát předsedou vlivného sněmovního rozpočtového výboru. Prohlásil to v neděli předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav...

Poslance ČSSD povede Sklenák

Roman Sklenák byl v úterý zvolen šéfem poslaneckého klubu ČSSD. Získal 40 ze 46 hlasů. Nahradil Jeronýma Tejce, který na funkci rezignoval. Sklenák neměl při...

Výběr článků

Načítám