Hlavní obsah

Národní obchodní řetězec je utopie, zní z Babišova ANO

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se zřejmě bude muset vzdát dalšího bodu svého volebního programu: vytvoření národního obchodního řetězce, který by nabízel domácí potraviny. Ten slibovala nejen soc. dem., ale vyslovil se pro něj i prezident Miloš Zeman. K ledu ale nápad posílá hnutí ANO, bez něhož se příští vláda soc. dem. neobejde.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) s Andrejem Babišem a Martinem Stropnickým

Článek

„Považujeme to za utopii. Něco takového by mělo smysl před patnácti dvaceti lety, ale dnes je to spíš proklamativní prohlášení,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který je vyjednavačem ANO v zemědělství a životním prostředí.

O programových průnicích jednal s expremiérem Vladimírem Špidlou z ČSSD.

Hnutí ANO vede Andrej Babiš, který podniká v oblasti potravinářství a zemědělství a leckdy musí s nadnárodními řetězci na českém území svádět bitvy. Členem představenstva společnosti Agrofert, která Babišovi patří, je právě i Faltýnek.

ANO by se podle něj raději podívalo na zub zákonu o významné tržní síle.

„Chceme se podívat, jak tenhle zákon funguje v jiných zemích,“ uvedl.

Boj za české zemědělce

Podle Faltýnka byl však národní obchodní řetězec jedinou neshodou v jednání. Obě strany se například shodly, že budou bojovat za práva českých zemědělců v EU.

„Shodli jsme se, že budeme hájit rovnoprávné postavení zemědělců v rámci Evropy, protože podmínky nejsou rovné,“ sdělil Právu Faltýnek.

„Budeme na ministra zemědělství, ať už bude z jakékoli strany, apelovat, aby o tom mluvil na radě evropských ministrů. Aby apeloval na ostatní státy, aby podmínky byly rovné,“ řekl Faltýnek. Podle něj jsou v současnosti čeští zemědělci v EU diskriminováni.

„Máme jednotný evropský trh, a to, že nejsme schopni konkurovat, je diskriminační. Jiné státy EU své zemědělce výrazně dotují,“ uvedl Faltýnek.

Potravinová soběstačnost

ČSSD a ANO se podle něj také shodly, že chtějí dosáhnout potravinové soběstačnosti v základních komoditách, a na podpoře živočišné výroby.

„Ta u nás šla v posledních deseti letech do kytek, zejména co se chovu prasat a kuřat týče. Chceme podpořit subjekty, které se tím zabývají a zaměstnávají lidi,“ řekl Faltýnek.

Obě strany se shodly na zachování tzv. zelené nafty a na nulové spotřební dani na tichá vína. Desetiprocentní zdanění tichých vín (tedy všech vín, která nejsou šumivá) dříve prosazoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jeho návrh kritizoval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) společně s vinaři.

Špidla řekl Právu pouze to, že jednání proběhla na technické úrovni velmi konstruktivně. „Ve většině agend jsme našli velké shody,“ řekl. Ke konkrétním bodům se ale vyjádřit nechtěl.

Anketa

Uvítali byste národní obchodní řetězec s domácími potravinami?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47086 čtenářů.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám