Hlavní obsah

První rezignace ve Sněmovně: Bačiak z ANO ještě před slibem složil mandát

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Sněmovna se ještě nestačila ani sejít na své ustavující schůzi a budoucí předseda nebo předsedkyně komory už mají přichystaný rezignační dopis jednoho poslance. Jde o jednašedesátiletého Miloslava Bačiaka, který kandidoval za Babišovo ANO jako dvojka v kraji Vysočina.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o rozpuštění Sněmovny

Článek

„Už nejsem poslancem, v úterý jsem doručil do podatelny Sněmovny notářsky ověřený rezignační dopis,“ potvrdil ve středu Právu Bačiak s tím, že schůze, která začíná v pondělí, se tím pádem nezúčastní.

Důvod vzdání se mandátu je podle něj prostý: před volbami veřejně slíbil, že pokud bude zvolen, na poslaneckou funkci rezignuje.

O Bačiakovi totiž Jihlavské listy před volbami napsaly, že zamlčel svou minulost důvěrníka vojenské kontrarozvědky i komunisty udělovaný titul RSDr. Bačiak popírá i vlastnictví titulu RSDr.

Obvinění popírá

Bačiak chtěl být kvůli nařčení z kandidátky vyškrtnut, ale v té době už to nebylo možné.

Proto slíbil odchod v případě zvolení, přestože obvinění popírá. I kvůli tomu požádal o lustrační osvědčení, které – jak řekl Právu – je negativní.

Bývalý vojenský pilot a učitel létání se chce bránit dál a obrátil se na slovenský Úřad paměti národa i Vojenský historický archiv, po kterých žádá oficiální potvrzení, že nestudoval vojenskou politickou akademii, kde měl získat právě titul RSDr.

„Telefonicky mi to už potvrdili, ale chci to oficiálně s razítkem, protože slovo proti slovu nic neznamená,“ dodal Bačiak.

Jak dodal, vystudoval chemicko-technologickou fakultu na Slovensku s titulem RNDr., což prý spolu s dalšími tituly doložil okresní organizaci hnutí ANO. Kromě titulu doktora přírodních věd má titul docenta a doktora filozofie (Ph.D.).

„Mně už by v životě letci ruku nepodali, kdybych nedodržel slovo,“ řekl Bačiak v narážce na svůj předvolební veřejný slib a svá pravidelná setkávání s bývalými kolegy.

Nahradí jej podnikatel Sobotka

Bačiaka by měl ve Sněmovně nahradit krajský předseda hnutí ANO na Vysočině, podnikatel v informačních technologiích, pětatřicetiletý Jan Sobotka.

Právě Sobotkovo jméno už figuruje v seznamu poslanců na oficiálních internetových stránkách Babišova ANO, zatímco Bačiak už mezi poslanci není. Jeho rezignace ale bude platná až ve chvíli, kdy nová Sněmovna zvolí svého šéfa nebo šéfku.

Zákon o jednacím řádu Sněmovny totiž stanoví, že pokud se poslanec nevzdá mandátu prohlášením na schůzi komory, je další možností právě notářsky ověřený dopis do rukou předsedy Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám