Hlavní obsah

Policejní kaplani? Vnitro začalo jednat s církvemi

Právo, Patrik Biskup

Možná už od příštího roku by mohli sloužit u policie duchovní. Ministerstvo vnitra jedná s církvemi o možnosti policejních kaplanů. Rozhodnutí má padnout do konce prosince.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

”Teď nic do sdělovacích prostředků říkat nebudu, nezlobte se,“ reagovala na dotaz Práva evangelická farářka plzeňského Korandova sboru Helena Hamariová, kterou Ekumenická rada církví (ERC) pověřila konzultacemi s ministerstvem vnitra v oblasti možného vzniku duchovní služby u Policie ČR.

Podle Tomáše Najbrta z Českobratrské církve evangelické (ČCE) už na konci loňského roku obdržela synodní rada ČCE dopis od ministra vnitra Jana Kubiceho, ve kterém nabízel členským církvím v Česku dialog ohledně možného vzniku duchovní služby u policie a hasičského záchranného sboru.

Probíhá anketa

Podle informací Práva nyní probíhá u všech policejních útvarů anketa, v níž se strážci zákona mohou anonymně vyjádřit právě k možnosti působení duchovních.

Dotazník obsahuje pět jednoduchých otázek, na které je možné odpovědět pouze ano nebo ne. Policista se může například vyjádřit k tomu, jestli si dokáže představit konkrétní úkol pro duchovního, nebo zda v duchovní službě vidí výhody a či naopak nebezpečí.

„Zatím to podle výsledků ankety vypadá tak, že přibližně 75 procent policistů nevidí smysl duchovní služby,“ řekl plzeňský krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Od roku 1998 fungují duchovní v rezortu ministerstva obrany. Touto službou prošlo už 40 vojenských kaplanů z osmi křesťanských církví. V současné době jich slouží u armády celkem 29, z toho 2 pobývají s českými vojáky v zahraničních misích. Jejich posláním není misijní hlásání víry a snaha o jakési moralizování a napomínání, ale především nabízet pomoc při řešení krizí i těžkostí, které vznikají mimo jiné v pracovním a rodinném životě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám