Hlavní obsah

Strážníci kontrolují alkohol na ulicích. „Karle, mlč! Bude malér,“ nabádají se opilci navzájem

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští strážníci v rámci svých pochůzek běžně kontrolují i konzumaci alkoholu na veřejných místech. Přestože se v Praze počet lokalit, kde je zákaz pití alkoholu, zdvojnásobil, a to celkem na 837 míst, někteří to berou stále na lehkou váhu. Přitom za porušení vyhlášky mohou dostat až tisícikorunovou pokutu.

Strážníci kontrolují alkohol na ulicích. „Karle, mlč! Bude malér,“ nabádají se opilci navzájemVideo: Novinky

 
Článek

S hlídkou Prahy 8 jsme zamířili na předem vytipovaná místa, kde dříve běžně popíječi alkoholu posedávali. Jak strážníci dopředu avizovali, těchto případů se již tolik nevyskytuje. Lidé si dávají s doplněním vyhlášky o zvýšeném počtu míst se zákazem větší pozor. Druhou příčinou je i chladnější počasí. „Večer se většinou schovávají a chodí popíjet mimo veřejná prostranství,“ vysvětluje strážník Stanislav Pustka.

V Kobylisích v průběhu kontrol nebylo nic zaznamenáno. Podobně na tom byla i Palmovka v okolí metra a autobusových zastávek. Přestože měli všichni kontrolovaní u sebe láhve, jejichž obsah by v několika případech vydal i na čtyři litry, byly zavřené. Nešlo tedy o přestupek. Z některých byl alkohol dokonce cítit na metry daleko, bezprostředně při jeho konzumaci ale přistiženi nebyli.

Zhruba po čtvrté kontrole se přece jen našli dva podnapilí, kteří si uspořádali dýchánek s vínem uprostřed sídliště u Visly v Bohnicích, odkud směrem k policii často padají stížnosti ohledně sněmu opilců. Dvojice popíjející na nízké zídce v neosvětlené části sídliště se zprvu moc přátelsky netvářila. „Karle, nech toho, jednají solidně,“ klidnil muž svého rovněž opilého kamaráda. Přestupek byl nakonec řešen domluvou.

„S těmito lidmi jsme se setkali poprvé, a protože je to první kontakt, řešíme to domluvou, upozorníme je na přestupek, kterého se dopouštějí. V případě dalšího opakování se to řeší blokově. Zkušenost je taková, že když se vrátíme za hodinu, jsou tu znovu, potom se to už řeší finanční pokutou,“ uvedl strážník Prahy 8 Josef Fremund.

Za opakované přestupky zákaz pobytu

S hlídkou pro Prahu 5 jsme neobjevili sebemenší náznak popíjení alkoholu na ulicích. Ani kontroly v Praze 1 překvapivě neodhalily žádné alkoholové přestupky. Na Václavském náměstí, Na Příkopech, Národní třídě, Masarykově nádraží a Hlavním nádraží nebyly po alkoholu stopy.

„Zákaz pobytu na dané části města, kde došlo opakovaně k přestupku, je velká zbraň. Na Praze 1 máme zaznamenány zhruba čtyři takové případy. Většina bezdomovců si to řekne mezi sebou a jsou opatrnější,“ řekl Novinkám strážník Petr Zpěvák, který u Městské policie v Praze pracuje desítky let, a doplňuje, že časy, kdy se na vyhlášených místech denně objevovalo padesát i sto opilců, jsou pryč.

Doplnění vyhlášky zákazu pití alkoholu na veřejnosti začalo platit od 5. října letošního roku. První znění vyhlášky bylo zavedeno v roce 2008. Nový předpis o zákazu rozšířil seznam míst v metropoli z původních 459 na 837 lokalit. Celkem městská policie řešila za říjen 926 přestupků, z čehož zhruba 300 bylo projednáno v blokovém řízení. Na celkové hodnocení situace je však podle strážníků zatím brzy.

„Tisícikorunu udělujeme zřídkakdy. Muselo by se jednat o opakovaný přestupek, nebo pokud dotyčný například navíc dělá nepořádek,“ dodal mluvčí městské policie Jan Čihák.

Reklama

Výběr článků

Načítám