Hlavní obsah

Daňová dohoda ANO a ČSSD by mohla narazit, naznačil Hašek

Právo, ada

Bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek řekl v rozhovoru pro Právo, že by odstoupení od návrhu na progresivní zdanění považoval za chybu. Taková varianta se přitom po úterním vyjednávání jeví jako reálná. Hnutí ANO totiž požaduje na dva roky s daněmi nehýbat, vyjednavači ČSSD v úterý tento návrh neodmítli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

Jak hodnotíte, že ČSSD ustupuje od progresivní daně?

Jednání je vždy komplexní, takže naši zástupci i v ekonomických otázkách určitě jednají komplexně. Nepochybuji, že budou maximálně prosazovat program soc. dem. jako vítěze voleb. Osobně bych považoval ústup od progresivního zdanění za chybu. Ale samozřejmě vyčkám, jaký bude výsledek vyjednávání, nejsem v nich zapojen, takže mám informace z tisku a ty, které v úterý podal pan předseda Sobotka v poslaneckém klubu.

Pochopitelně hodnotit bude možné až výslednou podobu. Za sebe říkám, že ústup od progresivního zdanění bych považoval za chybu. Ale samozřejmě je otázkou, jak bude vypadat komplexní dohoda.

Přeji našim vyjednavačům, aby vyjednali maximum z hlediska volebního programu soc. dem. Věřím, že jednají se stejnou razancí, s jakou jednali v posledních čtrnácti dnech.

V případě ústupu od progresivního zdanění byste tedy hlasoval proti důvěře vládě nebo byste nepodporoval koalici při hlasování o některých zákonech?

Nebudu ze sebe dělat přes noviny rebela. To, co vyjednají vyjednavači, musí projít vnitřní diskusí soc. dem., určitě se o tom bude mluvit na předsednictvu, ústředním výkonném výboru, určitě o tom bude jednat poslanecký klub.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Soc. dem. musí tuto vnitřní debatu absolvovat. Nevzkazuji vůbec nic, prostě držím palce vyjednavačům, aby se jim podařilo vyjednat maximum z našeho volebního programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám