Hlavní obsah

Podnikatelskou minulost zastřeleného Housky prověřovala policie

Právo, rav

Podnikatelské aktivity zastřeleného vlivného člena severočeské ČSSD Romana Housky (51) provázela kontroverzní pověst. Začínal již v 90. letech, kdy se podle portálu našipolitici.cz zabýval mimo jiné zastavárenskou činností, obchodem s použitým zbožím a v období od roku 1994 až do roku 1999 také taxislužbou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila v chomutovské ulici Kamenný vrch, v níž žil zavražděný Roman Houska se svou partnerkou Janou Vaňhovou.

Článek

Minimálně jeden jeho pozdější obchod prověřovala policie. Se svou matkou Evou Řezáčovou (73) vlastnil společnost Akita Plus, s r.o., která v roce 1997 koupila od firmy Canny areál na lukrativním pozemku na okraji Chomutova. Spolu s majetkem této firmy ale na firmu Akita Plus přešly i dluhy ve výši necelých čtrnácti miliónů korun vůči Konsolidační bance.

Následující rok Houska prodal pozemek firmě Globus za 74 miliónů korun. Dluh vůči Konsolidační bance neuhradil a podle pořadu České televize Reportéři do konce září 1998 byly všechny peníze z účtu firmy Akita Plus vybrány v hotovosti. Vytunelovaná firma poté byla převedena na někoho jiného a o čtrnáct let později zlikvidována.

Promlčeno

Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Chomutově však případ později odložil s tím, že sice došlo k naplnění znaků trestného činu poškozování věřitele, ale trestní stíhání je nepřípustné, protože věc je promlčena.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

Houska figuroval také ve společnosti Akita Inu, která byla založená v roce 1994 a sídlila v Chomutově. V ní měl čtvrtinový podíl. O deset let později se dostala do likvidace a v říjnu 2004 byla oficiálně zrušena.

Zajímavostí je, že likvidátorem byl jmenován právě Houska. Jedním z jeho společníků byl Jaroslav Březina, na jehož podíl ale byla ve stejném roce uvalena exekuce. Březina měl podle obchodního rejstříku bydlet v chomutovské ulici Kamenný vrch, tedy ve stejné ulici kde Houska spolu se svou partnerkou Janou Vaňhovou žil. Podle jednoho ze starousedlíků však nikdo toho jména v ulici už nebydlí.

 Oficiálně podnikal s matkou

Dům, kde se vražda odehrála, patří ze tří čtvrtin Houskově matce a z jedné čtvrtiny Vaňhové.

Právě se svou matkou vlastnil Houska dodnes oficiálně fungující společnost Investim Group, která má sídlo v Husově ulici v Chomutově a byla založena v roce 1999.

Houska v ní měl osmdesátiprocentní podíl a byl i jednatelem, jeho matka vlastní zbylých dvacet procent. Firma se oficiálně zabývá koupí zboží za účelem dalšího prodeje.

Poslední z firem, v nichž Houska už od roku 1994 figuroval, a která rovněž dodnes funguje, se jmenuje Gloe, s.r.o., a zabývá se ubytovacími službami. Svého polovičního podílu se ale Houska zbavil už o rok později, tedy před osmnácti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám