Hlavní obsah

Na majetkových přiznáních se strany shodnou. Teď ještě jak to provést

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Princip je správný, ale na tom, jak ho provést, ANO a soc. dem. hledají shodu jen těžko. Řeč je o majetkových přiznáních a registračních pokladnách. Právě tato dvě klíčová opatření mají zamezit daňovým únikům a vylepšit výběr daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem

Článek

ČSSD chce povinnost předložit majetkové přiznání pro všechny, které k tomu vyzve finanční úřad.

„Přiznání by se měla vztahovat na všechna podezřelá nabytí majetku nad deset, případně 15 miliónů u nemovitostí a nad pět miliónů u cenných papírů a obchodních podílů,“ řekl v pondělí Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka a dodal: „Bez zákona o prokázání původu majetku soc. dem. do žádné vlády nepůjde.“

Naopak ANO chce, aby majetek museli přiznávat jen politici, vysocí úředníci a lidé, kteří se dostanou do kolize se zákonem a budou obviněni, a to i zpětně.

„V tu chvíli by museli zpřístupnit rozsah majetku a svá daňová přiznání,“ řekl Právu jeden z vyjednavačů ANO, Martin Stropnický. Podle něj by také břemeno dokazování čistoty majetku mělo být na podezřelém.

Třetí strana případné vládní koalice, KDU-ČSL, by majetková přiznání zavedla pro všechny občany. Museli by ho podávat lidé, kteří by v jednom roce získali majetek přesahující deset miliónů, řekl Právu šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Spor o účtenky

Určité potíže jsou i s registračními pokladnami, které ANO odmítá a chce je nahradit jiným systémem. Šéf hnutí Andrej Babiš se v Chorvatsku seznamoval s tamním systémem elektronické evidence tržeb v maloobchodu.

„Ve vazbě se sníženou DPH to může být dobrá kombinace. Podnikatele nebude terminál zatěžovat tolik jako registrační pokladna, ale musíme se se systémem podrobně seznámit,“ řekl Právu Babiš.

Podle Sobotky je vcelku jedno, jak se systém bude jmenovat, důležité je, aby došlo k registraci platby a vydání stvrzenky. „Chceme, aby zařízení umožňovalo kontrolu tržeb a spotřebitel dostal účtenku. Myslím si ale, že se na principu shodujeme,“ řekl.

Lidovci jsou na půli cesty mezi ANO a soc. dem. Bělobrádek zapochyboval nad tím, zda by každý podnikatel musel vlastnit registrační pokladnu.

„Je otázka, zda třeba tesař by musel mít registrační pokladnu, ale jsou zase typy povolání, kde by být měly, například při prodeji alkoholu,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám